Gasunie sluit contracten met zes aannemers voor nieuwe energie-infrastructuur

Hub Redactie
Hub Redactie
15 april 2024
2 min

Gasunie sluit met een selectie van zes aannemers (combinaties) nieuwe tienjarige raamovereenkomsten af. Hierin worden afspraken gemaakt over het onderhoud en beheer van bestaande aardgasleidingen én de aanleg van nieuwe leidingen voor onder andere waterstof, groen gas en CO2. De energietransitie leidt tot veel nieuwe projecten, waarbij ook het onderhoud aan bestaande infrastructuur cruciaal blijft. De overeenkomst omvat een maximaal investeringsvolume van 4 miljard euro, verspreid over een periode van 10 jaar.

De tienjarige contracten zijn vastgelegd met de bedrijven Heijmans Infra B.V., A.Hak Leidingbouw B.V., Visser & Smit Hanab B.V., Combinatie Van Voskuilen Industrie B.V./Van Gelder Kabel-, Leiding-, en Montagewerken B.V., MVOI B.V. en de Combinatie De Romein Infra & Milieu B.V./Max Streicher GmbH.

De verschuiving van aandacht van aardgas naar nieuwe energie zoals waterstof, CO2, groen gas en naar warmte vereist een nieuwe benadering van inkoop en infrastructuur-ontwikkeling. Hierbij ligt de nadruk op veiligheid, emissievrij werken en sociale verantwoordelijkheid.

Vernieuwde werkwijze

Volgens Janneke Hermes, CFO van Gasunie, omvat de overeenkomst een vernieuwde werkwijze die gericht is op strategisch partnerschap in het licht van de energietransitie. “Voor onze kernactiviteit, het transport van energie, investeren we grootschalig in de komende jaren. Daarom kiezen we voor langdurige strategische partnerschappen waarbij we gezamenlijk de uitdagingen aangaan, met aandacht voor veiligheid, circulariteit, biodiversiteit en de impact van ons werk op de omgeving.” Het zwaartepunt van de investeringen ligt op het behoud van een veilig en betrouwbaar gasnetwerk. Met daarnaast nieuwe investeringen in leidingen vooral voor waterstof- en CO2-transport. De ondertekening maakt deel uit van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’.

Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen

De nieuwe aanpak – gericht op strategische partnerschappen en continu verbeteren met een sterke focus op relationeel samenwerken – belooft veiligheid, flexibiliteit, efficiëntie en een duurzamere benadering van projecten in lijn met de veranderende marktomstandigheden. De implementatie van dit programma heeft veel impact en raakt het werk van Gasunie-personeel in de hele organisatie. Aan de realisatie ervan is twee jaar aan voorbereiding voorafgegaan.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen