3D geprinte brug wereldprimeur voor Nederland

18 oktober 2017 | 2 minuten leestijd

De acht meter lange brug werd geprint in het lab van de TU Eindhoven en samenwerking met BAM. Het unieke is dat de brug volledig is geprint. Het bouwproject maakt deel uit van een rondweg die momenteel bij Gemert wordt gebouwd en de N605 met de N272 verbindt. Daar werd de brug op locatie in elkaar gezet.

3D printen stuk duurzamer

De brug is ontstaan met duurzaamheid in het achterhoofd. BAM directeur Marinus Schimmel vindt het nieuwe project daarom een goede oplossing. “We zoeken voortdurend naar een nieuwere, slimmere aanpak om infrastructurele vraagstukken op te lossen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de verbetering van de mobiliteit en de verduurzaming van onze samenleving”, legt hij uit. Innovatie speelt bij de doelstelling van het bouwbedrijf een belangrijke rol. “Met 3D-printen hebben we geen hulpmaterialen, zoals bekisting, nodig. Dit levert aanzienlijk minder afval op en we hoeven minder schaarse grondstoffen te gebruiken. Ook heeft deze manier van werken een positief effect op de hoeveelheid CO2-uitstoot tijdens het productieproces van de brug.” Het 3D-printen van bruggen maakt maatwerk mogelijk op elke locatie, voor een reëel kostenniveau.

Nederland is pionier

Naast de brug zijn er nog andere projecten waar 3D geprint beton wordt gebruikt zoals bij huizen. Nederland is, naast China en de Verenigde Staten, het derde land waar wordt geëxperimenteerd met 3D geprint beton. 

Gerelateerde artikelen