5 speciale woningbouw- en renovatieprojecten

Bouw
20 juli 2023 | 8 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Een vrijstaande villa die volledig zelfvoorzienend is, of een levensloopbestendige drive-in woning met een riante ligging aan het water. Betaalbare hofjeswoningen voor een gemêleerd publiek, of de bouw en renovatie van sociale woningen met een luxe uitstraling. We kijken naar vijf opvallende woningprojecten.

Ampèrevilla

Vrijstaande woningen hebben vaak een relatief hoog energieverbruik en met het vervallen van de gasaansluiting neemt dit verbruik nog eens flink toe. Daardoor is een standaard huisaansluiting van 3×25 Ampère steeds vaker niet meer toereikend. Vandaar dat Allure Bouw V.O.F. samen met Veldhuizen Energie de Ampèrevilla bedacht heeft: een zeer energiezuinige en zelfvoorzienende vrijstaande woning. Met de kleinste netaansluiting van 1×10 Ampère die in ons land verkrijgbaar is, alleen bedoeld voor back-updoeleinden.

De gevel is opgetrokken uit kant-en-klare elementen bestaande uit beton, isolatie met een RC-waarde van 8,2 en een afwerking van bijvoorbeeld stucwerk of steenstrips. Een grondgebonden warmtepomp neemt de verwarming, koeling en het tapwater voor zijn rekening. De slimme thermostaat houdt het weerbericht in de gaten voor een optimale aansturing van deze warmtepomp. Ook de zonnepanelen, waarvan de opgewekte energie wordt gebufferd in accu’s, zijn aan de thermostaat gekoppeld. Zelfs de energieprijzen worden dagelijks ingelezen door de thermostaat, zodat energie zo goedkoop mogelijk kan worden ingekocht mocht dit toch een keertje nodig zijn.

Campartement

Dit is een levensloopbestendige drive-in woning met een prachtige ligging aan het water, ontworpen door Weber Yacht Design. Op de begane grond bevindt zich een campergarage, terwijl het appartement zelf zich op de eerste verdieping bevindt. Tussen de twee is een handige personenlift aangebracht. Daarnaast is de woning bereikbaar via een extern aangebrachte trap met een overkapping bij de toegang. Aan de voorzijde van het appartement is dan nog een terras te vinden, dat uiteraard een wijds uitzicht over het water en de omgeving biedt.

De garage bevindt zich alleen onder een gedeelte van de woning, terwijl het resterende woningdeel zwevend is gebouwd en hierbij ondersteund wordt door ranke pilaren. De zo ontstane ruimte onder de woning biedt plaats aan onder andere de auto of motor van de bewoners. Er is gekozen voor een eenvoudige vormgeving en daarnaast zijn er zoveel mogelijk prefab-elementen gebruikt. Dankzij de opstaande dakrand zijn de zonnepanelen die eventueel op het dak geplaatst kunnen worden niet te zien.

De Groene Gooyers

In Hilversum zijn op een plek waar zich tuincentrum Gooiersgroen bevond woningen gerealiseerd. Het gaat om zestien betaalbare hofjeswoningen voor een brede doelgroep en met eigen parkeerplekken in de ondergrondse parkeergarage. Vijf van de woningen hebben een ruime berging in deze kelder gekregen, die is eventueel tot woonruimte om te vormen. De voormalige eigenaren van het tuincentrum hebben er zelf ook een woning gekocht. Zij waren waren het die iets moois voor de buurt wilden nalaten na het beëindigen van hun bedrijf, en daarvoor werkten ze samen met ontwikkelaars Rossicon en Nikkessen Projecten.

Het gaat om een modulaire opbouw van recyclebare SIPS-elementen, gevels afgewerkt met Douglas-hout en platte vegetatiedaken. Er zijn geen gasaansluitingen en de woningen zijn voorzien van PV-panelen. Het hemelwater wordt eerst op de platte daken gebufferd en daarna in het terrein geïnfiltreerd. Er is natuur-inclusief ontwikkeld, onder andere met bomen op en rond het terrein. De gemeenschappelijke binnentuin is geïnspireerd op het heidelandschap dat zich hier oorspronkelijk bevond. De woningen zelf hebben een kleine tuin aan de achterzijde, bij sommige is dat een grotere tuin.

Rechthuislaan

Alle woningen aan de Rechthuislaan en Tolhuislaan in de Rotterdamse wijk Katendrecht zijn inmiddels gerenoveerd, verduurzaamd en esthetisch verbeterd. Dat gebeurde in bewoonde staat, waardoor de bewoners gewoon in deze door hun zo geliefde wijk konden blijven wonen. Waar het eerst overduidelijk herkenbaar was als goedkope sociale woningbouw en behoorlijk uit de toon viel omdat de rest van de wijk al is gemoderniseerd, is het voor de bewoners nu net of ze in fraaie moderne koopwoningen wonen. En dat terwijl de huur gewoon hetzelfde is gebleven.

Gevels en daken zijn beter geïsoleerd en de dikke plastic kozijnen werden vervangen door moderne, fraaiere exemplaren. Ranke stalen balkonhekken zijn in de plaats gekomen van witte Trespa-platen en chique houten voordeuren vervangen de knalgele deuren, die waren nog in de jaren tachtig aangebracht tijdens de stadsvernieuwing. De gevelbeplating aan de achterzijde is niet vernietigd, maar netjes beplakt met warm-grijze folie weer teruggeplaatst.

Westerschans 1A

Dit sociale woningbouwproject vlakbij het centrum van Goes kent opvallende gevelpatronen die geïnspireerd zijn op de Zeeuwse stoplap. Op deze geborduurde stoflappen zijn gegolfde en hoekige patronen te zien en deze zijn door Jeanne Dekkers Architectuur en Zoetmulder vertaald naar halfsteens baksteenpatronen. Een ijsbuffer in combinatie met zonneluchtcollectoren en PV-cellen op het dak worden ingezet voor verwarming en koeling van het pand via kristallisatiewarmte.

Het gaat om een multifunctioneel appartementengebouw met een grote supermarkt en winkelruimte. Daarnaast zijn er dus 83 sociale huurwoningen, waarvan er dertien kadewoningen zijn van twee verdiepingen. Westerschans 1A is onderdeel van een nieuw woon-, winkel en verblijfgebied aan het water van de Westhavendijk in Goes. Een bestaande weg is omgeleid en een fietstunnel werd aangelegd zodat een autovrije kade ontstond.

Gerelateerde artikelen