‘Aandacht voor blokverwarming bij prijsplafond’

19 oktober 2022 | 2 minuten leestijd

VGM NL en VvE Belang hebben vanaf de aankondiging van het prijsplafond (op Prinsjesdag) aandacht gevraagd voor VvE`s met onder meer blokverwarming en de zakelijke markt. Er leven grote zorgen over de werking van het prijsplafond voor VvE`s (in Nederland bestaan ca. 125.000 VvE`s met rond de 1,25 miljoen woningen, waarvan er ca. 40.000 gebouwen onder meer blokverwarming hebben en/of als grootverbruiker zijn aangesloten) en over het MKB, dat nu al moeite heeft de huur te betalen. Deze zorgen zijn aangestipt door zowel Tweede Kamerleden als ambtenaren, maar ze zijn nog niet weggenomen.

Voorstellen

René Brinkhuijsen (bestuurslid van VGM NL) en Kees Oomen (directeur Organisatie en Public Affairs van Stichting VvE Belang) geven aan dat zij naar aanleiding van de motie direct contact hebben gezocht met de ministeries van EZK en BZK. Zij hebben verzocht op korte termijn in gesprek te gaan met de verantwoordelijke ambtenaren om te helpen deze voorstellen vorm te geven. “De VvE`s waar het om gaat, dreigden uitgesloten te worden van de regeling, de motie komt voor hen als een reddingsboei. Niet alleen VvE`s met blokverwarming zitten overigens in de gevarenzone, dat geldt ook voor VvE`s met een daarmee vergelijkbare constructie en voor de hybride situatie van VvE`s waarin blokverwarming centraal is geregeld maar warm tapwater binnen de huishoudens alleen beschikbaar is via gebruik van een (privé)boiler. Er komen in VvE-land veel verschillende aansluit- en verbruiksvormen voor.”

Kleinverbruikers

“Wij zijn blij dat de door Kamerlid Omtzigt c.s. ingediende motie unaniem is aangenomen en er nu ook een oplossing wordt gezocht voor de huishoudens die in de initiële plannen omtrent het prijsplafond voor energie buiten de boot dreigden te vallen”, vult Johan Spin, bestuurslid Commercieel Onroerend Goed bij VGM NL, aan. “Wel vragen wij ons af hoe de midden- en kleinbedrijven achter een gezamenlijke aansluiting gecompenseerd kunnen worden. Deze groep kleinverbruikers opereert voor wat betreft energieverbruik als collectief, wordt daardoor aangemerkt als grootverbruiker en valt daarmee buiten de kleinverbruikersregeling.”

Gerelateerde artikelen