Bouwen met hennep

18 december 2018 | 3 minuten leestijd

Om te kunnen bouwen met hennep worden de harde delen van de stengel van de plant met leisteenkalk en water gemengd. Door dat vervolgens te persen en te laten drogen ontstaan een soort stenen. Ze kunnen met een dunne laag kalkzand mortel gemetseld worden. Vooral particulieren die zelf op ecologische wijze willen bouwen, kiezen voor deze hennep bakstenen. Her en der in Nederland staan al dergelijke woningen. Bouwbedrijven houden zich over het algemeen nog niet zo bezig met hennep als bouwmateriaal. Maar dat gaat misschien in de toekomst veranderen. Hennep past immers perfect in het streven om klimaatneutraal te bouwen. 

Prefab hennep 

Het pas geopende hennephuis werd gebouwd door Dun Agro. Dat bedrijf teelt, verwerkt en bouwt met hennep en maakt als eerste prefab panelen van hennep. Tijdens de opening van de woning konden de bezoekers ook in de nabij gelegen fabriek kijken. Daar werd uitleg gegeven over het bouwproces. Om de prefab delen te maken, wordt de henneppulp in mallen gegoten. Na een bepaalde droogtijd zijn de platen geschikt om te worden gemonteerd als gevel, de binnenmuren en het dak. Met 1.100 hectare landbouwgrond voor de teelt van vezelhennep, en de capaciteit van de fabriek kan Dun Agro op dit moment zo`n vijfhonderd van deze hennep prefab woningen per jaar bouwen. Mocht de vraag stijgen, dan wil het bedrijf opschalen. 

Sterk en licht 

Hennep is heel geschikt als bouwmateriaal door de enorm sterke vezel. Als die hennepvezels worden gemengd met kalk ontstaat er een bouwmateriaal dat sterker, lichter en flexibeler is dan beton. Hennep isoleert, is vochtregulerend, heeft uitstekende thermische eigenschappen en is ook nog geluidsisolerend. Het kan ook brandwerend gemaakt worden.
Daarbij is de hennepteelt goed voor het klimaat: de plant neemt tijdens het groeien per hectare 13,5 duizend kilo CO2 op. Ook eenmaal verwerkt in een woning behoudt het die positieve eigenschap en zorgt voor schone lucht. Alles van de hennepplant is te gebruiken, maar voor bouwmaterialen zijn de houtachtige stengels nodig. 

Economie en ecologie 

Het verbouwen van hennep is een kwestie van zaaien en dan niets meer. Een dikke drie maanden later is de plant zo`n vier meter hoog. Er zijn nog niet veel bedrijven in Nederland die vezelhennep telen. Maar als hennep in de bouwbranche echt doorbreekt, zal het aantal flink toenemen. Het is een makkelijk gewas dat nagenoeg geen pesticide en kunstmest nodig heeft om te kunnen groeien. Dat maakt het geschikt om biologisch te verbouwen. Bouwen met hennep heeft veel voordelen. Daarom is het zowel uit economisch als uit ecologisch oogpunt een heel interessant bouwmateriaal. Hennep is een zeer snel groeiende plant die de lucht van CO2 ontdoet, en met prefab panelen kan in korte tijd een milieuvriendelijke woning worden neergezet. Een typisch geval van twee vliegen in één klap.

Gerelateerde artikelen