Circulair is hét buzzwoord op de Bouwbeurs

8 februari 2019 | 4 minuten leestijd

Het is een breed begrip: circulair bouwen. Maar wat betekent het nou eigenlijk precies? MVO Nederland formuleert het als volgt: `De circulaire economie draait om het slim gebruiken van grondstoffen, producten en goederen, zodat deze oneindig hergebruikt kunnen worden: een gesloten kringloop. Voor gebouwen betekent `circulair` bijvoorbeeld dat materialen hergebruikt worden, maar ook dat het gebouw flexibel ingezet kan worden.`

Het principe van circulair bouwen is dus breed toepasbaar. Dat is op de beursvloer niet alleen goed te zien in de vorm van allerlei bouw- en isolatiematerialen, maar bijvoorbeeld ook in de projecten die zijn voorgedragen voor de Nederlandse Bouwprijs in de categorie gebouwen. Winnaar is het energieneutrale Biosintrum dat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen.

Fleurige isolatiesystemen

IsoBouw heeft het woord circulair in haar beursthema opgenomen. Met `We are circular!` laten ze nieuwe isolatiesystemen zien die zowel voor nieuwbouw als voor renovatie bruikbaar zijn. Verwerkingsgemak is een van de speerpunten bij de ontwikkeling van deze systemen. Een mooi voorbeeld dat op de beurs de aandacht trekt, is Airpop®- isolatie dat voor 98% uit lucht bestaat en tot in het oneindige gerecycled kan worden. Het is natuurlijk het mooist als isolatie en decoratie worden gecombineerd. Dat is wat de Alsecco-producten van DAW Nederland perfect doen. In hal 9 presenteren zij complete systemen waarin isolatielagen en een aantrekkelijke afwerking samenvallen. In de stand zijn verschillende materialen opgesteld, zoals steenstrips, glasmozaïek, natuursteen, en het zogeheten Spardash, bestaande uit een lijmlaag waar glas- of steenkorrels in worden geblazen. De panelen zien er uitnodigend uit, met hun opvallende kleuren en bijzondere reliëfs. Vooral aan de Spardash moet gewoon even gevoeld worden. Je vraagt je toch af waarom niet meer gevels zo fleurig en vrolijk, én circulair, worden bekleed, want dat gaat aan de systemen van Alsecco te zien prima samen. In hal 9 is ook Dekker Hout te vinden met haar Nabasco composieten, gebaseerd op natuurproducten zoals vlas, riet, katoen, sisal, jute. Ze worden verwerkt in plaatmateriaal dat zowel voor gebruik binnen als buiten geschikt is. De platen zijn sterk en gaan daardoor heel lang mee, terwijl er weinig energie nodig is om ze te maken. Het materiaal is voor 66% bio-circulair.

Themaroute 

Bezoekers van de Bouwbeurs kunnen deelnemen aan de themaroute circulair ontwerpen en bouwen, en zo met een aantal highlights kennismaken. Koninklijke Mosa krijgt aandacht omdat het bedrijf voor bijna al haar wand- en vloertegels Cradle to Cradle Silver-certificeringen heeft. Voor die certificering wordt gekeken naar de zuiverheid van grondstoffen, recycling, energie- en watergebruik, en sociale omstandigheden. Mosa is een voorbeeld voor veel andere fabrikanten in de branche. Velux brengt circulair bouwen in de praktijk, onder andere door dakramen te maken van oud hout dat uit slooppanden is gehaald. Bovendien neemt het bedrijf oude dakramen terug zodat ze niet langer worden weggegooid. Dat sluit naadloos aan bij de samenwerking van verschillende houtverwerkende bedrijven in het Houtpaviljoen. Daar laten ze zien dat hout als bouwmateriaal betrouwbaar, flexibel, gevarieerd, hightech en milieuvriendelijk is. Een van de deelnemende bedrijven is Platowood. Zij versterken door middel van hydrothermie  de aanwezige eigenschappen in het hout. Het bedrijf won verschillende prijzen voor haar duurzame aanpak, zoals de Houtarchitectuurprijs en de UK Wood Award.
Ook De Groot Vroomshoop bouwt graag met hout omdat het circulair, recyclebaar en modulair is. Het bedrijf zette ooit de aanzet voor het prefab bouwen in serie en loopt nu voorop als het om circulair bouwen gaat. De route voert verder langs Derbigum Nederland, VBI, Kreunen Kunststoffen, en CBOX en geeft zo een mooi overzicht van wat er zoal op de markt is.

Gerelateerde artikelen