Een groene bouwsector met circulair isolatiemateriaal van papierafval

7 augustus 2019 | 4 minuten leestijd

De ecologische elementen zijn voorzien van circulair isolatiemateriaal, gemaakt van papierafval. Robuusteiken maakt de ecologische materialen en objecten, EverUse zorgt voor de isolatie. Wim-Heerke Spronk, commercieel directeur van Robuusteiken: “Wij hebben onder eigen label HSB-elementen ontwikkeld en EverUse levert het circulaire isolatiemateriaal, gemaakt van papierafval.” De elementen die Robuusteiken en EverUse produceren, presteren op geluidsabsorptie en geluidsisolatie bijna twee keer zo goed als traditioneel isolatiemateriaal, stellen de bedrijven. Martijn Vinke, directeur van EverUse: “De EverUse isolatieplaat is stevig en veerkrachtig, gemaakt van cellulose met uitstekende thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen.” Het bevat bovendien geen gevaarlijke vezels of giftige stoffen zoals bijvoorbeeld formaldehyde.

Huis als grondstoffenbank

Marc van der Heijden, directeur van EverUse: “Samen met Robuusteiken willen we bijdragen aan een afvalloze maatschappij die zorgvuldig omgaat met haar grondstoffen. De elementen zijn vanuit die gedachte ontworpen. Je kunt ze telkens opnieuw gebruiken. Daarnaast vervullen zij de functie van geldcassette en opslagplaats van CO2. Aan het einde van de gebruiksduur nemen wij de elementen terug. Onze klanten ontvangen dan de grondstofwaarde in euro`s terug op de rekening. Zie het als een vorm van beleggen. Als de grondstofwaarde van het element stijgt, profiteert onze klant hiervan en krijgt meer terug. Een win-win situatie. Zo zijn er geen nieuwe grondstoffen meer nodig, alles blijft in de keten. Oud papier wordt geen afval, maar geupcycled naar een circulair product. De natuurlijke materialen van de ecologische elementen verwerken we steeds tot nieuwe producten. Zo nemen onze bedrijven echt verantwoordelijkheid voor de grondstoffen zodat er niets meer wordt weggegooid.”

Damp-open bouw

“Je kunt met de Robuusteiken ecologische elementen, voorzien van EverUse geluidsisolatie, damp-open bouwen”, legt Peter Kroes uit, operationeel directeur van Robuusteiken. “Dat woont veel prettiger en gezonder. Vergelijk de traditionele isolatiewijze met een regenjas. Daarmee wil je ook niet lekker `s avonds op de bank zitten. Damp-open is een manier van bouwen die ervoor zorgt dat het vocht weg kan uit een gebouw. Dit noemen we ook wel ademend bouwen. Kijk, een huishouden produceert dagelijks liters vochtige lucht in een woning, door te koken, door te douchen et cetera. Bij het damp-open bouwen wordt dat vocht afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht. Belangrijk is een constructie die volledig damp-open is. Daarom werken wij alleen met natuurlijke isolatiematerialen die het vocht goed transporteren en zijn de elementen van hout.”

Efficiënt en ecologisch

Het damp-open bouwen zorgt voor een gezond binnenklimaat. “Dit geldt overigens net zo goed voor kantoren,” aldus Kroes. “Ook op de werkvloer moet de luchtvochtigheid optimaal zijn. Denk aan een oud pand of een kantoor nabij grachten. Er is dan meer kans op muffe vochtgeuren en een bedompt binnenklimaat. Een vochtig kantoor is geen aangename werkomgeving. Door te bouwen met deze ecologische elementen voorkom je die vochtproblemen. Verder zijn ze zodanig slim ontwikkeld dat ze concurrerend zijn in prijs en een efficiënte bouw mogelijk maken. Zo zijn de sparingen voor bijvoorbeeld ramen of schoorstenen al aangebracht in de prefab elementen. Dat scheelt veel werk op de bouwlocatie.”

Van casco tot afbouw

“Met de elementen willen we de bouw ontzorgen,” aldus Spronk. “De ecologische bouwelementen zijn geschikt voor daken, vloeren, buiten- en binnenwanden. Wij kunnen de woning of het project engineeren, we produceren de ecologische elementen en zorgen voor de montage. We kunnen een hele woning afbouwen, maar ook alleen het casco neerzetten, waarna de aannemer het afbouwt en de installaties verzorgt. Eigenlijk is met de modulaire ecologische elementen van Robuusteiken en EverUse elke woning en ieder project voortaan duurzaam te bouwen.”

Gerelateerde artikelen