Elektronische motorbeveiliging PKE – meer dan motorbeveiliging alleen

Uitgangspunt voor deze elektronische motorbeveiliging is: met een beperkt aantal producten een brede range aan motorvermogens beveiligen. Door hierbij vervolgens insteekbare stroomblokken met een viervoudig stroombereik te ontwikkelen, krijgt de gebruiker de mogelijkheid om met een smal assortiment een bijzonder breed toepassingsgebied te beveiligen. In de praktijk kan er gebruik gemaakt worden van drie basisblokken met vijf verschillende insteekbare thermische pakketten van 1 tot en met 65 A.

De PKE “geeft” informatie over de stromen in alle drie de fasen. Zodoende worden o.a. “fase-uitval” en “fase-onbalans” herkend. Informatie over thermisch instelbereik, class-instelling en (over)stroom kan ongeplande uitval van de motor voorkomen, wat zich uiteindelijk vertaalt in minder productieverliezen.

In besturingen waar men niet over een PKE beschikt moeten relatief dure stroomtrafo`s worden toegepast. 

Met de PKE/SmartWire-DT-oplossing hebben een aantal marmerpolijst-machinebouwers de toepassing bedacht om de stroominformatie – direct beschikbaar in de PLC – niet alleen te gebruiken voor het beveiligen van de motoren, maar ook te gaan gebruiken om de toevoeging van polijstmiddel te bepalen. Wanneer de motorstroom tijdens het proces stijgt, is dit een indicatie om polijstmiddel toe te voegen. Is de stijging zeer abrupt, dan spreekt de motorbeveiliging in de PKE aan. Daalt de motorstroom, dan is voldoende polijstmiddel toegevoegd. Anderzijds kan bij een daling van de motorstroom ook het marmer de gewenste gladheid hebben bereikt.

Gerelateerde artikelen