​Energieneutrale portiekwoningen uit de jaren zeventig. Het kan dus toch!

31 oktober 2016 | 3 minuten leestijd

Neem nu de vijftig jaar oude flats van Corporatie Volkshuisvesting in de wijk Presikhaaf in Arnhem. De energiebalans is zo ver uitgewerkt dat eigenlijk met minimale ingrepen het complex energieneutraal is gemaakt. Door optimale isolatie van de buitenschil is de hoeveelheid lucht die voor ventilatie in de woning wordt gebracht voldoende om de woning te verwarmen. Voor de zekerheid hebben alle woonkamers een kleine radiator als bijverwarming in de woonkamer. Een wtw-ventilatiesysteem van Brink Climate Systems zuigt de `vervuilde` lucht uit keuken, badkamer en toilet af. De warmte uit die lucht wordt benut om de verse buitenlucht die in de woon- en slaapkamers wordt gebracht voor te verwarmen.

Waterluchtwisselaar

In het toevoerkanaal van de verse lucht zit tevens een waterluchtwisselaar, die is aangesloten op een kleine cv-ketel die de lucht zo nodig wat extra opwarmt. Ook is er een kleine radiator in de woon- en badkamer geplaatst. Het systeem gebruikt zo weinig energie dat de bewoners 80 tot 90 procent kunnen besparen op hun energierekening. Nachtventilatie zorgt voor verkoeling als het `s nachts binnen warmer is dan buiten.

Utrecht Overvecht

De Utrechtse woningstichting Mitros wil acht flatwoningen energieneutraal maken in het flatgebouw aan de Camera Obscuradreef in Overvecht. Als de proef slaagt, worden ook de overige veertig woningen aangepakt. Samen met Nieman Raadgevende ingenieurs is een heel pakket aan maatregelen bedacht dat er voor moet zorgen dat straks net zoveel energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt. Uitgaande van allerlei gemiddelden, bijvoorbeeld over het aantal mensen dat in de flat woont, hun verbruik, maar ook van de opwekking van bijvoorbeeld zonnepanelen, is de flat in theorie al energieneutraal. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor een luchtwaterwarmtepomp. Ook het gebalanceerde ventilatiesysteem met warmteterugwinning draagt bij aan de energiezuinigheid van de woning.

Margrietflat Rotterdam

Al gerealiseerd is de renovatie van de Prinses Margrietflat in Rotterdam. Woonstad Rotterdam heeft 165 woningen samengevoegd naar 114 woningen. Het renovatieproject is onderscheiden met de Rotterdamse architectuurprijs. Maar het is niet alleen de esthetische transformatie die de renovatie van de Prinses Margrietflat tot een succes maakte. Op basis van de door Duinwijck Technisch Advies uit Baarn voorgestelde maatregelen is de energieprestatie van he gebouw van een label F/G naar een label A gebracht. Veel woningen zijn bovendien uitgerust met diverse domotica-toepassingen waarmee langer zelfstandig thuis wonen voor toekomstige bewoners verzekerd is. Met het oog daarop zijn ook de verbrede galerijen toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers.

Balansventilatie met warmteterugwinning

De appartementen zijn uitgerust met een Zehnder balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. De luchttoevoer vindt plaats vanuit een gevelrooster. Die bevindt zich in een suskast die speciaal voor dit project is vervaardigd. De collectieve verwarmingsinstallatie heeft plaatsgemaakt voor individuele cv-toestellen (Intergas Kombi Kompakt). In alle ruimten van de appartementen zijn  lt-convectoren geplaatst. Alleen in de woonkamer wordt de temperatuur geregeld met een slimme kamerthermostaat. 

Gerelateerde artikelen