Groei laadpalen stokt

Installatie
24 augustus 2023 | 3 minuten leestijd

Alfen, leverancier van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft de groei in het tweede kwartaal van dit jaar bijna zien stilvallen. Het bedrijf behaalde een omzet van 110,7 miljoen euro, 1 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De operationele winst daalde, van 20,2 miljoen vorig jaar tot 8,4 miljoen euro.

De nettowinst daalde in het afgelopen kwartaal tot minder dan 3 miljoen euro, van 14 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De resultaten werden gedrukt door onder meer sterk opgelopen personeelskosten.

Alfen waarschuwde vorige week al voor een tegenvallende omzet in heel 2023. Een zwakkere vraag op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto’s zit de onderneming dwars. Daarbij zijn er sinds vorig jaar grote voorraden aan laadsystemen ontstaan die nog moeten worden verkocht.

De in Almere gevestigde onderneming spreekt van “uitdagende marktomstandigheden”. Alfen rekent nu op jaaropbrengsten van tussen de 490 miljoen en 520 miljoen euro, aanzienlijk lager dan waar het concern eerder van uitging.

Normaliseren

Marco Roeleveld, topman bij Alfen, verwacht dat de voorraden laadpalen “in de loop van de tweede helft van het jaar zullen normaliseren.” Volgend jaar wordt er volgens hem weer groei verwacht, in lijn met de groei van het aantal elektrische auto’s dat op de markt komt. In het tweede kwartaal van dit jaar produceerde het beursgenoteerde bedrijf zo’n 34.000 oplaadsystemen, tegen 43.800 in het voorgaande kwartaal.

Roeleveld heeft hoge verwachtingen van de verkopen van zijn energieopslagsystemen de komende jaren. In het afgelopen halfjaar liet deze tak een “sterke groei” zien tot bijna 60 miljoen euro. Met de opslagsystemen kan energie die wordt opgewerkt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard. Dan is het mogelijk de energie te gebruiken op elk moment dat de markt daarom vraagt.

30.000 laadpalen

Begin augustus kondigde Alfen een samenwerking aan met OPCHARGE, een prominente charge point operator (CPO) in Nederland. Samen willen de bedrijven “overvloedige groene stroom leveren aan het publieke en commerciële domein.”

OPCHARGE heeft onlangs maar liefst 32 miljoen euro aan financiering binnengehaald, uitsluitend bestemd voor hardware-investeringen in de Nederlandse EV-oplaadinfrastructuur. Dit is de grootste financiering ooit – wat getuigt van OPCHARGE’s toewijding om elektrische mobiliteit mogelijk te maken voor de massa. 

“We zijn verheugd om samen te werken met Alfen om ons doel van 30.000 laadpunten in Nederland binnen 5 jaar te realiseren,” zegt medeoprichter Pieter Haans van OPCHARGE. “Deze snelle groei kan alleen worden bereikt met betrouwbare partners zoals Alfen, die EV-oplossingen van hoge kwaliteit leveren en de behoeften van de markt voor blijven met de nieuwste innovaties.”
Het hoogtepunt van deze samenwerking is de inzet van Alfen’s geavanceerde Twin EV laadstation voor het publieke domein. Met OPCHARGE’s aankoop van 4.000 Twins in de komende 30 maanden, gecombineerd met de mogelijkheid om hun geïnstalleerde basis uit te breiden naar 6.000 of meer, zullen deze EV-stations het laadlandschap in en buiten Nederland versterken – en de algemene overstap naar EV versnellen.

 

Gerelateerde artikelen