In alle jaargetijden dakbanen verwerken zonder open vuur

10 november 2021 | 3 minuten leestijd

Werken met open vuur op het dak is met de NEN 6050 aan strenge richtlijnen gebonden. Desondanks vinden verzekeraars het risico van brand bij open vuur zo groot dat verzekeringspremies vrijwel onbetaalbaar zijn. Omdat zonder open vuur in koude en vochtige jaargetijden het vrijwel onmogelijk is om bitumineus dak te maken stellen veel dakdekkers dit soort werkzaamheden uit tot het voorjaar. Ook het alternatief, zelfklevende dakbanen, heeft op een natte en koude ondergrond vaak een probleem met de hechting en zelfs contactlijmen werken niet goed meer. Verwerking is daardoor niet het hele jaar mogelijk.

Speciale coating

Sjoerd Wildschut van Wildschut Dakbedekkingen en BMI Icopal ontwikkelden samen een oplossing: Universal Perfect Fix. “Verlijmen en föhnen kan eigenlijk alleen op een droge ondergrond”, zegt Sjoerd Wildschut, directeur van Wildschut Dakbedekkingen, “zonder open vuur kunnen we in koude en vochtige jaargetijden eigenlijk geen bitumineus dak maken. Daar moest dus een oplossing voor komen. Al brainstormend met BMI Icopal ontstond een idee dat gebaseerd was op de bekende foliestaalplaten die gebruikt worden bij kunststof daksystemen. Deze worden toegepast voor de versteviging van dakranden, dakovergangen en bij opstandstroken en worden mechanisch bevestigd. Essentieel was dat de panelen een sterke, waterdichte verbinding met Icopal Universal zouden aangaan bij het föhnen. We gingen daarom op zoek naar een speciale coating.”

Vanaf nu beschikbaar

Bij BMI Icopal ging Koen Geloudemans, Account Manager Waterproofing Nederland, samen met Marc van de Craats, Technisch Manager Waterproofing Nederland, en de onderzoeksafdeling op zoek naar de juiste coating voor de hechtingsplaten. Er zijn, samen met Wildschut Dakbedekkingen, diverse coatings getest. “We zijn nu zover dat we de hechtingsplaten op de markt brengen” zegt Marc van de Craats, “en dus officieel introduceren.” Universal Perfect Fix bestaat uit een stalen plaat van 0,6 mm die aan één zijde voorzien is van een speciale coating van 0,8 mm. De panelen zijn uv-bestendig en gaan minstens net zolang mee als de dakbedekking. Iedere dakdekker kan nu in elk jaargetijde Icopal Universal dakbanen, zonder open vuur, probleemloos verwerken.”

Brede toepassingsmogelijkheden

De Universal Perfect Fix panelen zijn verkrijgbaar als fixatieprofiel om Icopal Universal dakbanen duurzaam in dakranden aan te brengen. Detailoplossingen zoals bij dakranden, dakovergangen en opstandstroken zijn eenvoudig uitvoerbaar door gebruik te maken van voorgevormde profielen. Waar maatwerk nodig is kunnen hele platen van 2 X 1 meter worden gebruikt die door het dakdekkersbedrijf in de juiste vorm worden gezet. Universal Perfect Fix wordt mechanisch met behulp van schroeven op de ondergrond bevestigd. Vervolgens wordt de Icopal Universal dakbaan met hete lucht op het Perfect Fix paneel gelast.     

Gerelateerde artikelen