Inbraakwerend kozijnhout

Uitgebreid testen

Op basis van onderzoeksresultaten van testen door SHR – de test- en kennispartner voor bouw en bouwgerelateerde producten – is de conclusie dat de inbraakwerendheid van Platowood Fraké vele malen beter is dan andere verduurzaamde houtsoorten en dat het vergelijkbaar is met Meranti. Hiermee voldoet het hydro-thermisch gemodificeerd Fraké van Platowood, op het gebied van schroefuittrekweerstand en splijtsterkte, aan de eisen zoals opgesteld in BRL 0605.

Behandeling

Raamkozijn gemaakt van Platowood Fraké

Door het unieke hydro-thermische modificatieproces, het zogenoemde `Platoniseren`, is het hout vele malen vormvaster en onderhoudsarmer dan andere houtsoorten. Het hout wordt ook nog eens gevingerlast en gelamineerd, waardoor Platowood Fraké kozijnhout het optimale inbraakwerende hout is dat slechts eens in de 15 jaar onderhoud vraagt.

Platoniseren

Het `Platoniseren` is een zogenoemd hydro-thermische modificatie en bevat drie processtappen:

Thermolyse: Eerst het hout in een autoclaaf tot 150-180⁰C verhit onder vochtige omstandigheden en een verhoogde druk (verhitting in een verzadigde stoom omgeving), gedurende 30-60 minuten. De tijdsduur is afhankelijk van de dikte van de houtsoort.
Drogen: Daarna wordt het hout zorgvuldig gedroogd op een manier zodat het niet scheurt.
Curing: De derde stap is het `bakken` van het hout. Het hout wordt nogmaals tot 150-190⁰C verhit, maar dan onder droge omstandigheden bij atmosferische druk, bij uitsluiting van zuurstof.

Gerelateerde artikelen