​Isoleren met bakstenen van hennep

14 november 2016 | 2 minuten leestijd

Hennep wordt al honderden jaren gebruikt. Het is een snel groeiende plant die makkelijk is te kweken. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn niet nodig dus het productieproces is helemaal natuurlijk. Het mooie is dat hennep tijdens de groei al heel veel CO2 omzet in zuurstof en in dat stadium dus al goed is voor het klimaat. 

Hennep heeft allerlei toepassingen,  want het is duurzaam en sterk. Niet voor niets worden er in de scheepvaart touwen en zeilen van gemaakt. En niet voor niets maakte Levi Strauss zijn eerste broek van hennep. Het is een onverslijtbaar materiaal, maar wel wat ruw. Vandaar dat de Levi voor zijn spijkerbroeken toch overstapte op katoen. 

Rollen, matten en blokken

Ruw is in de bouw natuurlijk geen enkel probleem en daarom is hennep een prima materiaal om mee te isoleren. Het is geschikt voor de isolatie van daken, vloeren en gevels. Hennepplanten zijn schoon en stofarm te verwerken, en irriteren de huid niet. Ze hebben een goede akoestische werking en zijn vochtregulerend. Hennep is als isolatiemateriaal al verkrijgbaar in de vorm van rollen en matten. Voor die rollen of matten worden korte hennepvezels gebruikt. Sommige fabrikanten voegen aan de hennepvezels steunvezels van polyester, zetmeel of maismeel toe voor extra stevigheid. De productie van hennepblokken biedt nieuwe mogelijkheden. Denk aan het metselen van isolerende voorzetwanden of binnenmuren van hennep.

Meedenken

Installateurs krijgen nogal eens de vraag om mee te denken over energiezuinige maatregelen. Naast zaken als een warmtepomp, zonnepanelen en andere werktuigkundige oplossingen, is er meestal nog veel te verbeteren als het gaat om het goed isoleren van woningen. En dan is hennep een aanrader: milieuvriendelijk op alle vlakken, prettig voor het wooncomfort en kostenbesparend.   

De gevraagde 25.000 dollar is inmiddels binnen en initiator Art du Chanvre verwacht dat het gebruik van hennep, al dan niet in de vorm van bouwblokken of bakstenen, als isolatiemateriaal in de toekomst enorm gaat toenemen.

Gerelateerde artikelen