Kondor Wessels Vastgoed wint tender Bakemabuurt Amsterdam

4 januari 2023 | 2 minuten leestijd

De Baak is een ontwerp van de hand van OZ Architects. Het ontwerp past in het gedachtengoed van de Westelijke Tuinsteden met licht, lucht en ruimte en past daarmee in het erfgoed van Bakema en Van Eesteren. In De Baak is ruimte voor verschillende woningtypes, zoals maisonnettes, lofts en studio`s. De woninggroottes variëren van 65m2 tot 115m2 en vallen op door hun compacte indeling. Het flexibele ontwerp maakt het gemakkelijk om een extra wand te plaatsen of verwijderen. Bovendien beschikt bijna ieder appartement over een ruime buitenruimte op het zuiden. 

De plint heeft door het gebruik van grote glazen deuren en ramen een open ontwerp. Uit de straatenquête – gehouden onder buurtbewoners – is gebleken dat er behoefte is aan verschillende voorzieningen voor de buurt. In de plint van De Baak wordt daarom `De Huiskamer` gerealiseerd; een ruimte die over de volledige breedte van het gebouw loopt. Waar plek is voor bijvoorbeeld buurtbijeenkomsten en huiswerkbegeleiding. Een verlengstuk van de collectieve huiskamer, zijn de groene tuinkamers in het aangrenzende park. Met lage hagen, vormgegeven door Flux landscape architecture, worden tuinkamers gerealiseerd, die collectief kunnen worden ingevuld door de bewoners van De Baak.

De Baak is duurzaam in ontwerp en gebruik. Er is gekozen voor het gebruik van circulaire materialen voor de gevel, duurzame opwekking en opslag van energie en een rainproof sedumdak dat zorgt voor lagere temperaturen in het gebouw en een beter rendement van de pv-panelen op het dak.

Gerelateerde artikelen