Kranten tegen de kou: isoleren met cellulose

Isoleren met cellulose is in opkomst. In Nederland wordt het nu nog niet veel gedaan, maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen. Er zitten veel voordelen aan het isoleren met cellulose. Het is een ecologisch en goedkoop materiaal, en uitstekend geschikt voor geluidisolatie en warmte-isolatie. De basis van cellulosevlokken of –platen is gerecycled krantenpapier. Droog papier is brandbaar en nat papier kan gaan schimmelen. Om dat tegen te gaan, zijn er aan de papierdelen een aantal stoffen toegevoegd. 

Spuiten of blazen

Meestal wordt cellulose als los materiaal in een holle ruimte gespoten of geblazen, maar afhankelijk van de situatie kunnen platen van geperste cellulosevlokken dienst doen. Die zijn tegen een wand of als ondervloer snel te monteren. Tussen een plafond en een vloer zijn platen lastig te bevestigen en dat geeft kans op kiervorming. Ook kan er een koudebrug ontstaan en is de geluids- en warmte-isolatie dan niet optimaal. Cellulose kan worden gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en muren. Bij renovatieprojecten heeft het inblazen van droge, losse cellulosevulling de voorkeur. In nieuwbouw wordt eerder gekozen voor een spuittechniek, waarbij aan de cellulosedeeltjes zowel water als een vocht vertragende stof worden toegevoegd. Ook bij het isoleren van daken en zolders wordt water toegevoegd, waardoor een kleverige substantie ontstaat die mooi in vorm uithardt. Bij het isoleren door middel van inspuiten of –blazen is het belangrijk dat de te isoleren ruimte goed afgesloten is. Alleen de plek waar de blaas/spuitmond in de holle ruimte gaat, mag open zijn. Een goede afsluiting zorgt ervoor dat de vlokken niet weg kunnen en dat ze een dichte en egale massa gaan vormen. 

Duurzaam en circulair

Cellulose heeft een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt en prima brandwerende, vochtregulerende en akoestische eigenschappen. Het past helemaal in de huidige trend om woningen energieneutraal en gasloos te maken. Daarbij draait het voor een belangrijk deel om de bouwkundige schil. Die moet zodanig geïsoleerd zijn dat de warmte in de zomer en de koude in de winter buiten blijft. Nu wordt cellulose als isolatiemateriaal in Nederland nog niet veel toegepast, maar in andere landen is dat wel het geval. In Amerika en in de meeste Scandinavische landen is isolatie met gerecycled krantenpapier al heel gewoon. In Zweden is het idee op een innovatieve manier uitgewerkt en worden er isolerende matten van gemaakt. Cellulose past bij ecologisch en duurzaam bouwen, maar ook de predicaten cradle-to-cradle en circulair zijn erop van toepassing. Kranten – en zeker als ze meer dan een dag oud zijn – gaan door voor laagwaardig materiaal. Door ze te behandelen en te transformeren in een hoogwaardig materiaal kunnen ze in de vorm van isolatie nog jaren dienst doen en een belangrijk onderdeel vormen van een comfortabel en energiezuinig gebouw.

Gerelateerde artikelen