Lichtgewicht platenschaar van Metabo

26 juni 2020 | 4 minuten leestijd

De nieuwe 18 Volt accu-platenschaar SCV 18 LTX BL 1.6 knipt plat platmateriaal perfect op maat, maar ook voor voorgevormd plaatmateriaal heeft Metabo een nieuwe machine in het programma: de accu-knabbelschaar NIV 18 LTX BL 1.6. De kniprichting van de knabbelschaar kan zonder gebruik van gereedschap in stappen van 45° tot in totaal 360° worden aangepast. „Voor de bewerking van bijvoorbeeld golf- en trapeziumplaten is de accu-knabbelschaar precies de juiste keuze”, zegt Stark. „En daarbij knipt de knabbelschaar absoluut zonder vonkvorming of de inwerking van warmte. Hierdoor raakt het materiaal niet vervormd en raakt de lak of coating niet beschadigd.”

Veel kracht en een gering gewicht

De beide machines hebben bijzonder veel kracht dankzij de brushless-motoren – maar liggen desondanks toch stevig in de hand. „De knabbelschaar en platenschaar zijn echte lichtgewichten. Met hun slanke greep en de schakelaar aan de bovenkant is de bediening heel eenvoudig en flexibel”, vertelt Stark. Afhankelijk van de toepassing en taak kan de snelheid van de machine traploos worden ingesteld. Beide machines zijn bovendien zeer wendbaar. In installatie-, ventilatie- en onderhoudsbedrijven kan de professional met de compacte platenschaar ook kleine radii vanaf 15 mm probleemloos op maat knippen. Bij inkepingen, uitsparingen en radii vanaf 40 mm is de accu-knabbelschaar de juiste keuze.

Snel verwisseld

Op moeilijk toegankelijke plaatsen van kniprichting veranderen? Dat is met de accu-knabbelschaar geen probleem. Er is zelfs geen gereedschap voor nodig. „De matrijsdrager gewoon 45° in de gewenste richting draaien en dan kan meteen verder worden gewerkt”, vertelt Stark. En ook de stempels en matrijzen kunnen zonder het gebruik van gereedschap worden verwisseld. „Beiden zijn van kwalitatief hoogwaardig materiaal gemaakt en zijn daardoor bijzonder duurzaam”, vult Stark aan. Dat geldt ook voor de accu-platenschaar: met het viervoudige keermes van hard metaal zorgt het voor de beste knipkwaliteit. En als een kant na een tijdje toch bot is geworden dan kan de gebruiker het mes gewoon 90° draaien – en de andere, nog scherpe kant gebruiken. 

Beschermt mens en materiaal

Bij de op- en neergaande beweging graaft de accu-knabbelschaar zich krachtig door het plaatmateriaal. „Daarbij stanst de machine kleine, halvemaanvormige spanen uit”, vertelt Stark. „De meegeleverde spaanopvangzak vangt deze spanen betrouwbaar op. Het beschermt de gebruiker en het materiaal blijft onbeschadigd. Want als de spanen bijvoorbeeld op het dak blijven liggen, gaan ze al heel snel roesten, waardoor ze de coating beschadigen en bij de contactvlakken tot corrosie kunnen leiden.” Ook bij de platenschaar wordt veiligheid in hoofdletters geschreven: een spaanbescherming beschermt u tegen de scherpe randen van de spanen en voorkomt letsel.

Volledig programma 

Met de accu-knabbelschaar en accu-platenschaar breidt Metabo haar programma voor de draadloze plaatbewerking verder uit. In combinatie met de accu-cirkelzaag voor metaal MKS 18 LTX 58, de accu-boormachine BE 18 LTX 6 of het accu-klinknagelpistool NP 18 LTX 5.0 biedt Metabo professionele metaalbewerkers alles uit één hand. In het Metabo 18 Volt-systeem zijn op dit moment meer dan 90 machines uitwisselbaar met elkaar door het gebruik van één accu en kunnen naar believen gecombineerd worden. Met het accu-systeem Cordless Alliance System (CAS) geldt dat zelfs fabrikant-overkoepelend voor meer dan 160 machines en apparaten. 

Technische gegevens:

NIV 18 LTX BL 1.6

SCV 18 LTX BL 1.6

Accu-spanning

18 V

18 V

Openingsdiameter

21 mm

27 mm

Kleinste curvestraal

40 mm

15 mm

Max. knipsnelheid

2,6 m/min

7 m/min

Gewicht met/zonder accu

1,84 kg/1,25 kg

1,93 kg/1,33 kg

Afmeting (l x b x h)

259 x 83 x 173 mm

248 x 92 x 159 mm

Gerelateerde artikelen