Light+Building: focus op (energie)efficiëntie

27 oktober 2022 | 3 minuten leestijd

Op L+B werden verschillende oplossingen gepresenteerd voor huidige uitdagingen in de wereld van de verlichtings- en gebouwtechniek. De energiecrisis is daarbij misschien wel de grootste uitdaging. Door nog meer op elektrificatie en digitalisering in te zetten, kan alleen al in de bouwsector een energiebesparing van zo`n 40% gerealiseerd worden. Exposanten met producten en diensten op gebied van elektrotechniek, woning- en gebouwautomatisering lieten vooral technische innovaties zien die de energie-efficiëntie in woningen en gebouwen verhogen.

Verlichting

In de verlichtingssector is veel aandacht voor efficiëntie en duurzaamheid. ABB presenteerde op de beurs haar innovatieve noodverlichtingsserie Movion. Dit slimme systeem vergroot de  veiligheid, omdat het via DALI connectable is met een gebouwbeheerssysteem. De facility manager krijgt op die manier inzicht in de noodverlichting: werkt alles nog zoals het moet, of is er misschien in de nabije toekomst onderhoud nodig? Predictive maintenance bespaart altijd tijd en geld.

Energiemanagement

Jeroen Verbocht (systeemintegrator en domotica engineer bij Leertouwer) bezocht de beurs Light+Building in Frankfurt. `De laatste L+B was in 2018`, vertelt Verbocht, `dus heb naar deze editie uitgekeken, en met mij de hele branche.` Als systeemintegrator keek Verbocht vooral naar slimme combinaties van systemen in woningen en gebouwen. `In de utiliteit is energiemanagement een hot item. Er zijn steeds meer systemen om het energieverbruik te monitoren en op basis van de verkregen data kan dan worden bijgestuurd.`

Veiligheid

Alles op het gebied van beveiligingstechnologie was te zien in het Intersec Building in hal 8. Op het bijbehorende Intersec Forum voor connected beveiligingstechnologie werden lezingen gegeven, en informeerden diverse panels de bezoekers over aanstaande trends, nieuwe richtlijnen en concrete manieren om gebouwen te beveiligen. Artificial Intelligence speelt daarbij steeds vaker een rol.

Positief 

Light+Building 2022 werd door een kleine 100.000 bezoekers bezocht, terwijl dat cijfer in 2018 nog ruim boven de 200.000 uitkwam. Dat heeft misschien te maken met de planning in oktober. De aanwezige bezoekers waren wel – bijna zonder uitzondering – heel positief over deze editie van de beurs. Maar liefst 95% van de aanwezigen vond het bezoek de moeite waard en van iedere vijf bezoekers zijn er vier van plan om volgende keer terug te komen. Dat zijn veelzeggende cijfers.
In 2024 vindt de beurs weer in het voorjaar plaats, dus zet 3 tot en met 8 maart 2024 maar vast in je agenda.

Gerelateerde artikelen