Luchtdichtheid dakramen steeds belangrijker door BENG

28 augustus 2017 | 2 minuten leestijd

Het stelkozijn is beschikbaar voor alle Velux en Fakro dakramen waarbij er een naadloze aansluiting mogelijk is met de Fakro voorgeschreven bouwdetails. Naast een standaard inbouwdiepte is er nu ook een verdiepte inbouw mogelijk. Deze technologie zorgt voor een oplossing om dakbedekking met een lagere schubhoogte, zoals leien of vlakke pannen, te combineren.

Isoleren en luchtdicht

Uiteraard moet het dakraam isoleren en luchtdicht zijn. “De aansluiting tussen het dak en het Unidek Aero Dakraamkozijn wordt luchtdicht afgewerkt met behulp van Aerosafe-foam”, laat de fabrikant weten. Deze schuimoplossing heeft een speciale elastische eigenschap van meer dan 35 procent waardoor rek en krimp van omringende constructies beter kunnen worden opgevangen in vergelijking met traditionele PUR-schuim. Het resultaat is dat de luchtdichtheid van het dakraamkozijn langer wordt gegarandeerd. Het Unidek Aero Dakraamkozijn kan worden gecombineerd met een isolatiekraag. “Toepassing van een isolatiekraag draagt, door het voorkomen van extra koudebruggen, bij aan een goed geïsoleerde thermische schil.”

Van EPC naar BENG

Doordat vanaf het jaar 2021 de huidige EPC-eis wordt vervangen door BENG, dat staat voor bijna energieneutraal gebouw, worden de luchtdichte aansluitingen op kort termijn belangrijker. “De isolatiewaarde van de thermische schil wordt volgens BENG-normen op zichzelf beoordeeld en kan niet meer gecompenseerd worden met andere, beter presterende, bouwdelen of installaties. Details dienen perfect te zijn.” Daar streven de makers van het Unidek Aero Dakraamkozijn ook naar. Bouwtechnisch blijven de mogelijkheden groot wanneer er een Unidek Aero Dakraamkozijn wordt gebruikt. Zo daalt de maximale overspanning van het systeem met slechts 10 procent. 

Gerelateerde artikelen