‘Nederland moet met name slimmer en beter bouwen’

5 september 2016 | 2 minuten leestijd

`Slimmer, beter, sneller én goedkoper` is een veel gehoord credo. De Nederlandse bouwsector vindt echter dat men met name slimmer en beter moet bouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 700 bouwprofessionals. Alle marktpartijen behalve afbouwers vinden slimmer bouwen het belangrijkst. Betere kwaliteit staat op de tweede plek.

“Hoewel de aspecten los van elkaar gevraagd zijn, hoeven ze elkaar uiteraard niet uit te sluiten. Integendeel: ze kunnen elkaar zelfs versterken”, staat geschreven op de website van USP. “Als er bijvoorbeeld slimmer gebouwd gaat worden, dan kan er ook al in de ontwerpfase gekeken worden hoe het project eventueel goedkoper gerealiseerd kan worden.”

Prefabricage en modulair bouwen

Het consultancy-bedrijf noemt prefabricage en modulair bouwen als een ontwikkeling die effect heeft op deze aspecten. “Als er meer in `fabrieken` geproduceerd wordt, dus onder geconditioneerde omstandigheden, worden veel negatieve effecten uitgesloten of in ieder geval geminimaliseerd.” Hierbij kun je denken aan faalkosten, transportkosten en wachttijden.

Het bedrijf gelooft ook dat het gebruik van 3D-printers en andere technologie goed is voor de sector, evenals prestatiecontracten en monteren in plaats van bouwen.

 

Gerelateerde artikelen