Nieuwe daglichtbuis met `vlakke` koepel voor hellende daken

Het was druk op de stand van Solatube tijdens BouwBeurs 2019. Het bedrijf is gespecialiseerd in daglichtsystemen voor een maximale lichtopbrengst in elke ruimte, voor zowel woning- als utiliteitsbouw. Daarnaast geven ze (dag)lichtadvies en stellen ze lichtplannen op. Hans Wuijster van Techcomlight, distributeur van Solatube in de Benelux: “We doen dit al 25 jaar en iedere 2 jaar kunnen we wel weer een nieuwe innovatie presenteren. Nieuw is nu de vlakke koepel, daar is veel vraag naar. Onze ronde koepels brengen simpelweg het meeste daglicht op, maar het voordeel van de vlakke koepel is natuurlijk het esthetische aspect.”

Wuijster legt de werking uit: “De standaardlengte van de kleinste daglichtbuizen is 38 cm. Dit kun je uitbreiden tot wel 7 meter als je het hebt over de meest toegepaste variant, een Solatube met een diameter van 35 cm. Dan heb je nagenoeg geen lichtverlies. De koepel zorgt voor opvang van het daglicht en een reflecterende buis met een reflectiewaarde van 99,7% voor het transport naar de gewenste ruimte. De plafondplaat, het zichtbare gedeelte aan het plafond, zorgt voor de diffuse verspreiding van het daglicht.” 

Daarnaast heeft Solatube diverse andere types met verschillende diameters. De Solatube 160 DS heeft een diameter van 25 cm en is vooral geschikt voor kleine ruimtes, zoals de gang of het toilet. De Solatube 290 DS heeft een diameter van 35 cm. Wuijster: “Deze 10 extra centimeters maken zeker een verschil. De Solatube van 35 cm heeft een bredere lichtspreiding en geeft het dubbele aan lichtopbrengst in vergelijking met de Solatube van 25 cm, vooral tijdens donkere en bewolkte dagen. Vandaar dat wij vaak dit type adviseren.” Naast deze twee types, voornamelijk bedoeld voor particulieren, zijn er ook nog twee grotere diameters verkrijgbaar van 53 cm en 74 cm.