​Plafond van vilt is een primeur

22 september 2016 | 2 minuten leestijd

Het nieuwe plafondsysteem heeft de naam HeartFelt gekregen en is gemaakt van Cradle to Cradle-gecertificeerd vilt.  “Een natuurlijk en zacht materiaal met een warme uitstraling en uitstekende akoestische eigenschappen. De introductie van HeartFelt is een wereldprimeur: Hunter Douglas is de eerste producent die een modulair en lineair vilten plafondsysteem op de markt brengt,” laat het bedrijf weten.

Meer vraag naar vilt

Vilt groeit aan populariteit legt architect Bjarne Hammer uit: “Steeds meer ontwerpers gebruiken vilt als materiaal voor bijvoorbeeld stoel- of wandbekleding, maar ook als basismateriaal voor (interieur)artikelen als lampen, klokken en briefcases. Ook vanuit de architectuur is al langere tijd interesse in het natuurlijke materiaal.”

Metaal dekt de lading niet

De meeste lineaire plafondsystemen zijn van metaal  waarbij vaak wordt gekozen voor aluminium. Een nadeel van metaal is de sterke reflectie van licht én geluid. “Vilt biedt hier een organische oplossing voor: het “breekt” licht op zo`n manier dat er een mooie, natuurlijke kleur ontstaat. Tegelijkertijd is vilt van nature een geluidsabsorberend materiaal.”  

Akoestiek verbeterd

Ook de akoestische eigenschappen zijn volgens Hunter Douglas een goede eigenschap. “Bij een gesloten plafond is de akoestische waarde (αW) van het product 0,9, aflopend naar 0,7 bij een plafond met 20% openheid en 0,4 bij 60% openheid. Met het modulaire plafondsysteem van HeartFelt® kunnen architecten, installateurs en gebouweigenaren de akoestiek in elke ruimte nauwgezet beheersen.”

Het HeartFelt systeem is een lineair, vilten paneel en bestaat uit niet-geweven thermo-gevormde PES vezels. Daarbij kan worden gekozen uit vijf verschillende grijstinten.

Gerelateerde artikelen