​Prefab installatiezuil maakt plaatsing douchetoilet makkelijk en betaalbaar

7 januari 2016 | 3 minuten leestijd

Nu we langer zelfstandig willen wonen kan voor velen de dagelijkse hygiëne bij het toiletgebruik steeds vaker een probleem worden. Wie het gebruik van toiletpapier afwijst, kan zich ook verzorgen een fles water en een teiltje naast het toilet, de Indonesische mandi. Maar luxer kan het ook met een toiletdouche. In de regel wordt met een druk op de knop het reinigingsmechanisme in werking gesteld.  Er schuift dan een sproeikop uit in de binnenkant van de wc-pot en een warme waterstraal maakt vervolgens het onderlichaam keurig schoon, zonder dat daaraan een snippertje wc-papier te pas komt. Een groot nadeel in een bestaande situatie is dat er veel hak- en breekwerk nodig is. Met een beetje pech is er al gauw sprake van een complete badkamerrenovatie. 

Zaag- en breekwerk

Postma Totaaltechniek uit Zwolle bedacht een oplossing waar nauwelijks zaag- en breekwerk aan te pas komt: de installatiezuil. De prefab installatiezuil bevat een flexibele waterleiding die eenvoudig aan het bestaande waterleidingnet te koppelen is. Aan de buitenzijde van de zuil is een wandcontactdoos gemaakt waarop de stekker van de douche-wc wordt aangesloten.

Wanneer een toiletdouche op de begane grond komt, kan de stroom en de waterleiding voor het wandcloset via de kruipruimte naar de toiletruimte worden gebracht. Leidingen zijn op die manier netjes weggewerkt. De Postma-installatiezuil wordt vooraf ingemeten bij de bewoner thuis en dan helemaal op maat gemaakt in de werkplaats. Met die werkwijze is er nauwelijks overlast. Postma: “Standaard is onze zuil 60 centimeter hoog en 20 centimeter breed en diep, maar uiteraard kan daarvan worden afgeweken. We werken de zuil helemaal af zoals de bewoner dit wil. Onze tegelzetter kan de buitenkant zelfs helemaal betegelen, zodat deze past bij de inrichting van badkamer of toilet. Op de dag van de montage zetten wij de kant-en-klare zuil neer en sluiten we die aan op het leidingnet en op de douche-wc. Zo nodig plaatsen we een extra elektragroep in de groepenkast.”

Zorgachtergrond

Postma Totaaltechniek heeft meer dan tien jaar ervaring met badkamerrenovaties en verbouwingen met een zorgachtergrond: “De vraag naar douche-wc`s voor ouderen en mensen met een beperking neemt hand over hand toe. Logisch, want als je niet meer in staat bent jezelf goed te verzorgen, biedt het comfort van zo`n toilet een echte uitkomst. Maar mensen zien erg op tegen de herrie en rotzooi die komen kijken bij de installatie. Slijpen, zagen en tegelen zijn niet erg prettig als de bewoner thuis is; helemaal als het gaat om bedlegerige mensen. Onze installatiezuil biedt dan uitkomst.”

Gerelateerde artikelen