Renovatiepilot in Vlaardingen leidt tot nul op de meter

6 augustus 2018 | 2 minuten leestijd

2nd Skin

Voor de renovatie aan de Soendalaan werd gekozen voor 2nd Skin, een innovatieve verduurzamingsmethode om bestaande woningen te optimaliseren. Het is in eerste instantie ontwikkeld voor portieketage woningen, waarbij renovatie zoveel mogelijk aan de buitenkant van de woning wordt gerealiseerd. De gebruikte modulaire technieken zijn licht van gewicht en kunnen daardoor zonder aanpassing van de bestaande constructie van de gevel of fundering en zonder verbouwing van het interieur worden toegepast. Door de installatie aan de buitenzijde van de woning te plaatsen behoeft geen ruimte binnen de woning te worden opgeofferd aan de duurzame energie-installatie.

A+-label

Na afronding van het project krijgen de woningen een A+-label en dat is een flinke verbetering in vergelijking tot de situatie voor de renovatie. De flat is gebouwd in 1952 waardoor hoogstwaarschijnlijk een energielabel G aan de woningen kleefde. Met het energielabel A+ daalt het energieverbruik van 2,9 naar minder dan 0,7 kilojoule per m2 per maand.

Impact op woonlasten

Een huurverhoging, die normaal is na een renovatie, blijft achterwege. De woonlasten voor bewoners stijgen wel door de toekenning van een zogenoemde energieprestatievergoeding. Aan de andere kant dalen de energiekosten per huishouden naar beneden. Volgens Waterweg Wonen gaan de meeste bewoners met de energieprestatievergoeding erop vooruit.

Gerelateerde artikelen