Tennet kan door met netversterking Friesland

Installatie
31 augustus 2023 | 2 minuten leestijd

De Raad van State heeft de bezwaren tegen het inpassingsplan ‘Netversterking westelijk Friesland’ ongegrond verklaard. Door de uitspraak kan TenneT na meer dan twee jaar vertraging starten met de bouw van een nieuw hoogspanningsstation bij Bolsward. Het hoogspanningsstation komt naast het al in aanbouw zijnde middenspanningsstation van de regionale netbeheerder Liander. Met de nieuwe stations maken de netbeheerders het elektriciteitsnet in dit deel van Friesland toekomstbestendig.

Onder meer om duurzame initiatieven, waaronder Windpark Fryslân op het IJsselmeer, beter over het bestaande 110 kV-hoogspanningsnet in de provincie Friesland te verdelen, is de realisatie van een nieuw 110 kV-hoogspanningsstation bij Bolsward noodzakelijk. Windpark Fryslân is nu tijdelijk aangesloten op het elektriciteitsstation Oudehaske, bij Heerenveen.

Het nieuwe hoogspanningsstation bij Bolsward moet worden aangesloten op het 110 kV-net en daarom zijn er, naast het station, ook ondergrondse 110 kV-kabelcircuits nodig.

Bezwaren ongegrond

Enkele omwonenden zijn het niet eens met het inpassingsplan en de omgevingsvergunningen. Zij vrezen onder andere voor negatieve gevolgen voor hun woon- en leefklimaat en gezondheid van mens en dier vanwege de blootstelling aan magneetvelden bij het hoogspanningsstation. Zij zijn daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 10 juli 2023 op zitting behandeld en de bezwaren ongegrond verklaard.

2025

TenneT verwacht het nieuwe elektriciteitsstation in de zomer van 2025 in gebruik te kunnen nemen.  In de maanden erna zal TenneT de landschappelijke inpassing van het station gereed maken, het beplanten van het terrein en bestrating.

Gerelateerde artikelen