Van lineair naar circulair bouwen in 4 stappen

30 januari 2018 | 2 minuten leestijd

Nederland Circulair! heeft het e-book samengesteld en wil hiermee een andere manier van nadenken over bouwen stimuleren, want: iedere (ver)bouwopgave leent zich voor een circulaire aanpak. Het e-book is bedoeld voor opdrachtgevers en geeft inzicht in vier stappen waar je bij circulair bouwen mee te maken krijgt.

Re-Think

De volgorde van de vier stappen staat niet vast, maar begint logischerwijs wel met Re-Think. Wat is circulair bouwen nou precies en welke keuzes moet je maken? Hoewel er geen exacte definitie bestaat, laat het e-book je wel nadenken over wat circulair bouwen voor jouw organisatie betekent. De stap Re-Fund behandelt verschillende businessmodellen en financieringsvormen. Belangrijk, omdat de rol van de opdrachtgever en de opdrachtnemer verandert. Wie is verantwoordelijk waarvoor? Re-Design gaat over ontwerpprincipes en materialen. Kies je voor modulair, adaptief, biobased of hergebruikte materialen en producten? Tot slot maakt Nederland Circulair! je erop attent, dat circulair bouwen om een andere manier van samenwerken vraagt. Het hoofdstuk Re-Engineer informeert over het inrichten van bouwprocessen, bouwcoalities, aanbesteden en contractvormen.

Nederland Circulair!

Het e-book “In 4 stappen circulair bouwen” is een uitgave van Nederland Circulair! en samengesteld naar aanleiding van diverse kennissessies met experts. Nederland Circulair! is een programma dat mensen en organisaties stimuleert om circulair te ondernemen en innovatiever te produceren, consumeren, financieren en organiseren. Het programma wordt uitgevoerd door MVO Nederland / De Groene Zaak, Circle Economy, Het Groene Brein en Sustainable Finance Lab, met ondersteuning van RVO.nl en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bron: Rvo.nl

Gerelateerde artikelen