Verticale schuiframen met kantelfunctie

7 februari 2022 | 3 minuten leestijd

“Overhoeks is bedacht als tegenhanger van Amsterdam-Zuid”, vertelt Schuurmans.” Het wordt een compleet nieuwe wijk voor wonen en werken, en met alle culturele en horecavoorzieningen die je in het centrum van een grote stad mag verwachten. The Grid is dan ook ontworpen voor stedelijke bewoners die middenin het leven staan.”

De architect liet zich inspireren door de luxe woonhotels uit de negentiende eeuw. “Dat waren royale en deftige appartementengebouwen met eigen voorzieningen, een centrale ruimte en een gemeenschappelijke tuin. Diezelfde beleving wilden we ook hier creëren. Zo is er een grote lobby die het hart vormt van het complex en een doorkijk biedt van de straat naar de gezamenlijke groene binnentuin. In deze ruimte kunnen bewoners elkaar ontmoeten, een borrel organiseren, een boek lezen of werken achter hun laptop.”

Het complex telt 68 luxe koopappartementen die elk een weldaad aan licht en ruimte bieden, zowel binnen als buiten. Tegelijk geven de buitenruimtes voldoende gevoel van privacy. Schuurmans: “Om dit effect te bereiken hebben we de woningen op een slimme, systematische manier gestapeld: trapsgewijs per twee verdiepingen, waarbij de erker van de ene woonlaag het terras vormt van de woonlaag erboven. Daarnaast is elk woondeel letterlijk afgebakend door dikke en diepe natuurstenen kaders. Deze hebben we zo transparant mogelijk gemaakt door ze maximaal in te vullen met glas. Dus verdiepingshoge en kamerbrede ramen met slanke aluminium kozijnen die ook nog eens wat dieper in de gevel liggen, zodat de grens tussen binnen en buiten een beetje vervaagt. Ook dit draagt bij aan die ruimtelijke beleving.”

Om het uitzicht naar buiten zo vrij mogelijk te houden, is gebruik gemaakt van verticale schuiframen met een kantelfunctie. Schuurmans: “Bij horizontale schuifdeuren heb je altijd nog een valbescherming nodig in de vorm van een balustrade of iets dergelijks. Dat gaat dan ten koste van je uitzicht. Tegelijk wil je wel veilig de buitenzijde van je ramen kunnen wassen. Daarom hebben we gekozen voor verticale schuiframen die je naar binnen kunt kantelen, zodat je de ramen vanuit je huiskamer kunt schoonhouden.”

Methermo®XL verticaal schuivende ramen bieden maximale beleving voor ontwerpers én bewoners. Het innovatieve raamsysteem vormt in open stand een balustrade. De schuifrichting, de eenvoudige slanke belijning en de grote afmetingen, zorgen voor een uniek gevelbeeld met optimale transparantie en uitzicht.

Dit doorontwikkelde verticale schuifraam heeft een kiepstand. Hierdoor wordt het schoonmaken van de ramen vereenvoudigd. Je kunt namelijk vanuit binnen, de buitenkant schoonmaken. Hierdoor wordt schoonmaken eenvoudig en is er geen glaswasinstallatie nodig.

Omdat het Methermo®XL verticaal schuivende raam elektrisch wordt bediend, zijn zeer grote afmetingen tot wel 3500 millimeter breed mogelijk en wel tot 7500 mm hoog. Door de slanke aluminium profielen biedt dit systeem ongekend veel transparantie voor grote gevelopeningen.

Gerelateerde artikelen