Vilten plafondsysteem toegepast op wanden stadhuis Hasselt

12 november 2018 | 3 minuten leestijd

De akoestische eigenschappen en de zachte uitstraling van vilt waren redenen voor Jaspers-Eyers Architecten, in samenspraak met UAU Collectiv, beiden uit Hasselt, om HeartFelt-plafonds toe te passen. “Vilt contrasteert mooi met het ruwere beton van de open plafonds”, licht architect-partner Steven Hendrickx van Jasper-Eyers toe. Uit esthetische en akoestische overwegingen koos de architect ook voor de wandtoepassing. “De HeartFelt-wanden zorgen enerzijds voor esthetische continuïteit, omdat ze overlopen in de plafonds. Anderzijds waren ze nodig om de gewenst akoestiek te bereiken.” In totaal zijn er in dit project ruim 115.000 meter) HeartFelt-lamellen toegepast.

Veel vilt

In de publiekshal van het stadhuis is een vlakke wand van variërend van ca. 8,5 m hoog naar 4,0 m, bij ca. 40 m lang gerealiseerd met verticaal geplaatste lamellen, die dan ook nog verder gaat over een lengte van ca. 22 m in de backoffice. De golvende borstwering van de grote vide in publiekshal is ook voorzien van verticaal gemonteerde lamellen. In de kantoren zijn de wanden boven de wandkasten met horizontaal geplaatste lamellen bekleed. Deze wandtoepassing loopt deels over in een plafondtoepassing.

Goede geluidsdemping

Met behulp van computermodellen is van tevoren uitgerekend hoe met HeartFelt-wanden en plafonds de vereiste akoestische prestaties konden worden gehaald. Voor kantoren geldt een nagalmtijd van 0,5 sec. en in de publieke ruimte 1,0 sec. In afgewerkte ruimtes zijn praktijkmetingen verricht om te zien of die prestaties werden gehaald, met en zonder meubilair. “De praktijkmetingen waren conform de berekeningen uit modellen”, weet architect Hendrickx. “Er is sprake van een relatief droge akoestiek. Gebruikers zijn er zeer over te spreken.” Volgens Hendrickx was het akoestisch comfort geen vanzelfsprekendheid vanwege de keuze om de plafonds zeer open te laten. “Maar dankzij goede akoestische eigenschappen van HeartFelt hebben we dat toch bereikt.”

Wat op een plafond kan…

Hunter Douglas paste de standaard plafonddragers aan voor toepassing op de golvende borstwering. Zo zijn demonteerbare wandlamellen voorzien van een polyester strook die de lamellen voorin de dragers duwt zodat ze allemaal even ver naar voren steken. “Bij plafonddragers hoeft dat niet want daar doet de zwaartekracht zijn werk”, legt Martijn Leeuwenburgh, projectmanager van Hunter Douglas uit. “Locking strips zorgen er tevens voor dat de verticaal gemonteerde lamellen door hun eigen gewicht niet uit de dragers worden gedrukt. Ook hebben we de hart-op-hart afstand aangepast zodat deze na het buigen hetzelfde is als bij de standaard wandoplossing.” De dragers waren al in ontwikkeling en zijn tijdens het project geoptimaliseerd.

Rijkswachtkazerne uit 1853

Het nieuwe stadskantoor voor de stad Hasselt is een combinatie van een nieuwbouwproject en een restauratie van een Rijkswachtkazerne uit 1853. De nieuwbouw heeft 17.000 m2 kantooroppervlak, de restauratie ca. 2.500 m2. Het nieuwe stadskantoor huisvest de afdeling Burgerzaken en sociale diensten. Opdrachtgever van het project is Gemeente Hasselt. Jaspers-Eyers Architects is Lead-Architect, in samenwerking met UAU Collectiv Hasselt en Architectenbureau Michel Janssen uit Tongeren (restauratie oude Rijkswachtkazerne).

Het nieuwe stadhuis Hasselt is in augustus 2018 geopend.

Gerelateerde artikelen