Vitens werkt aan slim waterleidingnetwerk

12 november 2015 | 2 minuten leestijd

De wereld om ons heen wordt steeds intelligenter. Thermostaten, sloten, ramen en zelfs complete woningen worden slimmer en kunnen meer en meer. Ook drinkwaterbedrijf Vitens springt in op deze trend en komt met een intelligent waterleidingnet. Een wereldprimeur, want nog geen ander drinkwaterbedrijf legde op zo`n grote schaal een slim drinkwaterleidingnet aan. Sensoren in de waterleiding moeten op afstand informatie geven over de vraag naar en kwaliteit van het drinkwater. Het 9.000 kilometer lange waterleidingnetwerk van Friesland wordt begin 2016 uitgerust met 200 sensoren.

Sensoren

Bij een leidingbreuk of andere problemen in het leidingnet, is Vitens nu nog afhankelijk van een klant die het drinkwaterbedrijf belt. Maar daar komt binnenkort verandering in. De sensoren moeten ervoor zorgen dat eventuele problemen in het waterleidingnetwerk opgelost zijn, voordat de consument er last van heeft. Een sensor kan een haarscheur eenvoudig opmerken waardoor erger – een leidingbreuk – wordt voorkomen. Vitens stuurt vervolgens een monteur op pad om het probleem te verhelpen, terwijl de klant niets in de gaten heeft.

Inzicht

De sensoren zorgen er niet alleen voor dat eventuele problemen opgelost worden, voordat de klant er wat van merkt, maar geven bovendien inzicht in wat er in het leidingnet gebeurt en zorgen er bovendien voor dat klanten bij verstoringen proactief geïnformeerd worden. Vitens ziet in de toekomst nog meer mogelijkheden voor de sensoren, zoals het verminderen van energieverbruik door het live meten van waterkwaliteit en meer inzicht in waterdruk.

Toekomst

“We zetten de beste en meest innovatieve technologie in om tot het drinkwaternet van de toekomst te komen”, aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens. “Hiermee kunnen we in de toekomst zoveel mogelijk proactief problemen gaan oplossen nog voordat iemand problemen in de drinkwatervoorziening ervaart. Uiteindelijk willen we een drinkwaterbedrijf zijn dat haar klanten beter helpt en informeert.”

Gerelateerde artikelen