Wegenbouwer realiseert eerste plastic fietspad ter wereld

19 september 2018 | 3 minuten leestijd

Om de plastic weg te realiseren sloot KWS een partnerschap met Wavin en Total. Die haakten in 2016 aan met hun expertise op het gebied van kunststoffen om het concept door te ontwikkelen tot een daadwerkelijk product. Naast de pilotlocatie in Zwolle volgt in november een tweede pilot in Giethoorn.

Smart fietspad

Het eerste PlasticRoad-fietspad is 30 meter lang en ligt aan de Deventerstraatweg in Zwolle. Het 30 meter lange fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 flesdoppen. De pilot is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste slimme fietspad ter wereld. 

Circulair bouwen

Wereldwijd wordt jaarlijks 350 miljard kilo plastic gebruikt. Het overgrote deel van het plastic afval wordt nog steeds gestort of verbrand. De PlasticRoad geeft plastic afval een tweede leven door het te recyclen en toe te passen in een weg. Daarmee willen de betrokken bedrijven een bijdrage leveren aan het overschot aan plastic afval dat er nu is. De PlasticRoad-pilot in Zwolle is circulair en er is gebruik gemaakt van gerecycled plastic. Het uiteindelijke doel is dat de PlasticRoad voor 100% uit gerecycled plastic bestaat.

Naast een mogelijke oplossing voor het plasticprobleem, is de PlasticRoad een manier om sneller een weg aan te leggen, met minder overlast en minder CO2-uitstoot. De prefab, modulaire elementen maken dit mogelijk. De holle constructie bieden een oplossing voor het verbeteren van de (afval)waterafvoer, in het geval van extreme regenval.

Nieuwe locaties, nieuwe testen

Bedenkers van de PlasticRoad Anne Koudstaal en Simon Jorritsma: “Deze eerste pilot is een grote stap richting een duurzame en toekomstbestendige weg gemaakt van gerecycled plastic. Toen we het concept bedachten, wisten we niet hoe we een PlasticRoad moesten maken, nu weten we het.” In november wordt een tweede pilot in Giethoorn aangelegd. Deze komt op een locatie waar andere eigenschappen van de PlasticRoad kunnen worden getest. Zodoende bieden de meetresultaten van beide pilots voldoende kennis om het product door te ontwikkelen.

De pilots met de provincie en gemeente duren in principe vijf jaar. In de tussentijd zoeken de PlasticRoad-partners nieuwe locaties voor volgende pilots om andere toepassingen van de innovatie te kunnen testen. Daarbij wordt nu gedacht aan parkeervakken, perrons en trottoirs.

Gerelateerde artikelen