Zwaar sloopwerk voelt lichter met deze SDS-max hamers

17 juli 2019 | 4 minuten leestijd

Maar dat is nog niet alles: met een dubbele trillingsbescherming en een effectieve stofafzuiging (gecertificeerd door TNO) maken de nieuwe SDS-max hamers het zware werk aanmerkelijk lichter. Een 6 m lang snoer zorgt bovendien voor de optimale vrijheid op de bouwplaats.

Brushless-motoren

De nieuwe SDS-max combihamers KHEV in de klasse van 5, 8 en 11 kg zijn, net als de nieuwe SDS-max beitelhamers MHEV in de klasse van 5 en 11 kg, allemaal voorzien van krachtige en robuuste Brushless-motoren. “Brushless-motoren hebben een beter rendement, een langere levensduur en vragen minder onderhoud”, zegt Jörg Stoschus, chef van het competentiecentrum bouw en renovatie bij Metabo. In combinatie met speciaal geoptimaliseerde, uitermate krachtige slagmechanismes hebben de nieuwe SDS-max hamers daardoor een hoge boorsnelheid en een grote sloopcapaciteit.

De Brushless-elektronica houdt de toerentallen en het aantal slagen onder zware belasting constant. Eventueel kunnen ze, afhankelijk van de toepassing, ook verlaagd worden. De slagmechanismes en motoren zijn bij de hamers in behuizingen gemonteerd die zijn gemaakt van aluminium persgietwerk. Daardoor hebben ze een nog langere levensduur en zijn ze op effectieve wijze beschermd tegen schokken van buitenaf. De fabriek uit Nürtingen staat met een compromisloze garantie van drie jaar, waaronder zelfs de aan slijtage onderhevige onderdelen vallen, garant voor de levensduur van de machine.

Dubbele trillingsbescherming

“SDS-max hamers worden dagelijks voor de meest verschillende boor- en sloopwerkzaamheden gebruikt. Zij moeten de klus snel en krachtig klaren – en de toch al krachtenslopende werkzaamheden niet ook nog eens door zwarte trillingen bemoeilijken”, zegt Stoschus. Bij de nieuwe SDS-max combihamers KHEV 5-40 BL, 8-45 BL en 11-52 BL evenals de beitelhamers MHEV 5 BL en 11 BL worden de trillingen zelfs dubbel gedempt: enerzijds zijn de handgreep en de combinatie van motor en overbrenging losgekoppeld van elkaar. Anderzijds vermindert een slagabsorberende contramassa de trillingen. “Dit speciale anti-trillingssysteem werkt de grote krachten, die tijdens het werken met de machines onvermijdelijk ontstaan, effectief tegen”, verklaart Stoschus. “In veren gelagerde gewichten reduceren de trillingen, zonder de machinecapaciteit negatief te beïnvloeden. Daardoor wordt de gebruiker aan minder trillingen blootgesteld en kan hij langer met de hamers werken.”

Effectieve stofafzuiging

Buiten de trillingen is er nog iets wat de werkzaamheden bemoeilijkt: stof. Omdat het hamerboren of het beitelen in beton, metselwerk of steen alles behalve schoon werk is. De met de nieuwe SDS-max hamers uitwisselbare stofafzuigset ESA max kan bij de meest diverse hamerboor- en beiteltoepassingen in combinatie met verschillende hamerboor- en beitelhulpstukken worden gebruikt. De montage is simpel en zonder gereedschap mogelijk. ESA max kan met alle nieuwe Metabo SDS-max hamers sinds 2018 en alle Metabo M- en H-klasse alleszuigers worden gecombineerd. Boren en beitels kunnen zelfs worden verwisseld zonder dat de afzuiging losgekoppeld hoeft te worden.

Bijzonder robuust

Voor boorgaten van 12 tot 52 mm in beton, metselwerk en natuursteen is de SDS-max Pro4-hamerboor met een sterke massieve hardmetalen centreerpunt geschikt. Deze boor is met zijn hardmetalen kop met vier snijvlakken bijzonder robuust en heeft een lange levensduur, zelfs tijdens het boren in gewapend beton. De sterke lasverbinding tussen stalen body en massief hardmetalen kop zorgt voor een extreem grote belastings- en warmtebestendigheid. Productmanager Alexandra Haas: “Daardoor heeft de SDS-max Pro4 Premium-boor een 50% langere levensduur en is 25% sneller dan de huidige marktstandaard.” 

Gerelateerde artikelen