Men schaft thuisbatterij aan om onafhankelijk te zijn, niet om geld te verdienen

Thuisbatterijen
Armand Landman
15 mei 2025
2 min

Zonnepanelenbezitters overwegen voornamelijk een thuisbatterij om onafhankelijk te worden van het stroomnet. Commerciële redenen, zoals handelen op de energiemarkt, zijn minder belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.000 Nederlandse zonnepanelenbezitters in opdracht van Hegg Energy.

Zonnepanelenbezitters zien aan alle kanten de druk toenemen. Niet alleen gaan ze de beëindiging van de salderingsregeling tegemoet, steeds meer energieleveranciers rekenen ook hoge terugleverkosten. Nieuwe tegemoetkomingen vanuit de overheid vertrouwen ze niet meer, slechts 5 procent heeft nog wel dat vertrouwen. Bovendien laat het stroomnet, waar ze aan verbonden zijn, scheurtjes zien. Bepaalde delen van het net kunnen volgens netbeheerders al vanaf 2026 overbelast raken, met stroomuitval als gevolg.

Voor zonnepanelenbezitters bestaan er steeds meer redenen om energie onafhankelijk te worden, onder meer door te investeren in een thuisbatterij. Ondanks onduidelijkheid over de terugverdientijd, is voor een derde van de zonnepanelenbezitters onafhankelijkheid de belangrijkste reden om de aanschaf van een thuisbatterij te overwegen. Verduurzaming van het energieverbruik (24%), voorbereiden op een toekomst waarin eigen energieopwekking centraal staat (13%) en handelen op de onbalansmarkt (11%) werden minder belangrijk bevonden. Tevens wil een kwart (25%) met een thuisbatterij helpen om netcongestie tegen te gaan.

Onrust door terugleverkosten

Hoewel zonnepanelenbezitters momenteel nog kunnen salderen, krijgen ze bij het terugleveren van stroom straks met forse terugleverkosten te maken. Het merendeel (55%) van de zonnepanelenbezitters vindt het oneerlijk dat energieleveranciers terugleverkosten rekenen. Slechts 22 procent vindt dat het wel eerlijk is.

Het sentiment onder zonnepanelenbezitters heeft mogelijk ook gevolgen. Meer dan de helft (52%) van de Nederlandse zonnepanelenbezitters zegt te overwegen om te vertrekken bij hun energieleverancier vanwege terugleverkosten. Bijna een derde (29%) is tot dusver echter altijd trouw geweest aan hun huidige leverancier en is nooit overgestapt.

Wesley de Kruijff, CEO van Hegg Energy, zegt: “Investeren in de energietransitie moet financieel aantrekkelijk zijn. Met zowel het verdwijnen van de salderingsregeling, maar vooral ook forse terugleverkosten bij veel leveranciers van vaste en flexibele energie, gaat de oude rekensom voor veel zonnepanelenbezitters niet meer op. We horen dan ook steeds vaker dat bezitters van zonnepanelen energie-onafhankelijk willen worden om terugleverkosten te voorkomen. Energie onafhankelijkheid is uiteindelijk niet alleen goed voor de consument, maar ook voor het ontlasten van het stroomnet.”

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer Icoon