De stikstofplannen van het kabinet zijn volgens branchevereniging Bouwend Nederland ontoereikend en leiden tot ernstige vertragingen en problemen in de bouwsector, zowel in woningbouw als infrastructuur. Dit blijkt uit een recente reactie van de organisatie naar aanleiding van een kritisch advies van de Raad van State.
Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, benadrukt de urgentie van het probleem: “De Raad van State is glashelder: het veranderen van de rekenkundige ondergrens zonder daadwerkelijke vermindering van stikstofuitstoot gaat niet. Extra stikstof blijft een probleem, ongeacht waar het terechtkomt.” De Raad van State waarschuwde eerder al dat het voorstel van landbouwminister Femke Wiersma om de stikstofgrens te verhogen “niet geringe risico’s” met zich meebrengt en juridisch kwetsbaar is.
Vergunningen kelderen, woningbouw stagneert
Deze juridische onzekerheid zet direct druk op vergunningverlening. Bouwend Nederland wijst erop dat hierdoor het aantal afgegeven bouwvergunningen sterk terugloopt. “In het eerste kwartaal zijn er 22 procent minder vergunningen afgegeven. In Nederland bouw je geen huis zonder vergunning, dus kun je nagaan hoe onmogelijk het wordt om het woningtekort op te lossen,” aldus Visser. Volgens Bouwend Nederland staan vanwege de stikstofproblemen maar liefst 244.000 woningen op losse schroeven.
Infra-projecten in gevaar
Naast woningbouw worden ook infrastructuurprojecten zoals uitbreidingen van het stroomnet ernstig gehinderd door de stikstofimpasse. Bouwend Nederland wijst daarbij ook op de politieke keuzes zoals de huurbevriezing, die volgens Visser een tweede probleem creëren met grote negatieve gevolgen voor de bouwsector.
Kabinet erkent problemen, oplossingen ver weg
Premier Dick Schoof erkende vorige week in een Tweede Kamerdebat de complexiteit van het stikstofdossier en gaf aan dat het kabinet nog jaren nodig heeft om de gewenste vermindering van stikstofuitstoot daadwerkelijk te bereiken. Het huidige “startpakket” van stikstofmaatregelen, waarvoor minister Wiersma 2,2 miljard euro heeft vrijgemaakt, werd eerder door zowel ondernemersorganisatie VNO-NCW als het Interprovinciaal Overleg (IPO) als onvoldoende beoordeeld om de stikstofproblemen definitief op te lossen.
Dringende oproep aan politiek
Visser roept daarom het kabinet en de Tweede Kamer op om tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota met oplossingen te komen die daadwerkelijk bijdragen aan het versnellen van de woningbouw en infrastructuurontwikkeling.