Aanscherping MPG uitgesteld vanwege biobased bouwen

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
05 april 2024
1 min

De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) zou op 1 januari 2025 worden aangescherpt, maar minister De Jonge heeft dat een half jaar uitgesteld. Biobased bouwen zou er onterecht nadelige gevolgen van ondervinden.

Op de internetconsultatie over de MPG die werd gehouden waren meer dan 100 reacties gekomen, en voor het verwerken daarvan is meer tijd nodig. En tussen het besluit over de nieuwe MPG en de inwerkingtreding ervan moet volgens de minister zeker een half jaar zitten. ‘Zodat de partijen zich erop voor kunnen bereiden.’

Biobased bouwen

De belangrijkste bezwaren hebben betrekking op de effecten van de nieuwe MPG op biobased bouwen. De gebruikte rekenmethode zou daarvoor negatief uitpakken. De Jonge is het daar overigens mee eens. Hij wil daarom bepaalde milieu-indicatoren minder zwaar laten meewegen.

Hoe dat precies vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk. In mei wil de minister een nieuw voorstel naar de Kamer sturen, zodat er nog voor de zomer over gedebatteerd kan worden. Maar hij erkent nu al dat die planning ambitieus is. Wie weet duurt het uitstel daardoor wel langer dan de zes maanden die nu genoemd worden.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs

Gerelateerde artikelen