In een artikel van NPO Radio 1 is te lezen dat verplichte verduurzaming voor particuliere verhuurders brede steun geniet, maar dat het kabinet nog terughoudend is. Economisch onderzoeker Rens van Tilburg benadrukte tijdens een uitzending van De Nieuws BV dat huurders in slecht geïsoleerde woningen (vaak in de private huursector) nu de rekening betalen. Hij pleit daarom voor een verplicht labelverbetertraject via verhuurders om het klimaatbeleid eerlijker te maken. Kees Jan ’t Mannetje van ABB ziet daar niets in terwijl Sander Wapperom van warmtepompenleverancier DeWarmte nog een stap verder wil gaan.
“Verplichte verduurzaming voor particuliere verhuurders oogt als daadkracht, maar is in feite vooral een schijnvertoning”, stet ’t Mannetje van technologiebedrijf ABB. “De private huursector beslaat nog geen 15 procent van de woningmarkt, waarvan het merendeel lastig rendabel te isoleren is. Isolatie is absoluut een goed en noodzakelijk begin, maar het echte knelpunt van een onbetaalbare energierekening ligt in de toekomst elders.”
De échte kostenpost van morgen zit in de almaar stijgende netbeheerkosten vindt hij. “Terwijl het kabinet en andere partijen blijven focussen op energielabels en isolerende maatregelen, loopt vastrecht ongemerkt omhoog. Zonder een heldere investeringsstrategie in netverzwaring, collectieve en decentrale regelingen en slimme netsturing, blijven we symptoombestrijding toepassen als we ons focussen op de individuele eigenaar/huurder.”
Sander Wapperom van warmtepompenleverancier DeWarmte wil echter nog een stap verder gaan dan verplicht isoleren alleen. “Bij veel huurwoningen is de isolatie niet voldoende om volledig van het gas af te gaan. Je moet dus flink investeren om deze woningen in één keer van het gas af te halen. Daar heb je als verhuurder geen zin in. Maar wat nu als het ook in kleine stappen kan, waarbij de huurder bespaart op de energierekening en de verhuurder de waarde van de woning flink laat stijgen en meer huurpunten kan verdienen? Dan is er sprake van win-win.
Hybride warmtepomp goed idee
Want stapsgewijs van het gas af is volgens hem een ander verhaal. “Met een hybride warmtepomp gaat het gasverbruik van een woning al met zo’n 70 tot 80 procent omlaag, voor een investering rond de 4000 euro, inclusief subsidies. Voor all-electric systemen betaal je al snel het dubbele en tel daar nog eens 10.000 euro bij op voor isolatiemaatregelen, terwijl dit dus maar 20 tot 30 procent extra gas bespaart. Een no-brainer voor het betaalbaarder maken van de energierekening en het terugdringen van CO₂-uitstoot voor de laagste kosten per vermeden kg CO₂. Ook voor verhuurders is het installeren van een hybride warmtepomp een goed idee. Daarmee maak je een energielabelsprong tot wel vier stappen. Dit heeft direct impact op de woningwaarde, wat in de toekomst helpt als je de woningen zou willen verkopen. En op korte termijn ontvang je extra huurpunten om de investering mee terug te verdienen.”
’t Mannetje: “Isolatie helpt absoluut, maar een goede strategie met betrekking tot investeringen in het energiesysteem zelf levert écht structurele verlichting van de energierekening. Nu wordt deze rekening gewoon doorgeschoven naar de consument, met een negatieve optelsom als gevolg.”