Het kabinet wil 750 miljoen euro extra storten in het Nationaal Warmtefonds om woningeigenaren te helpen hun woning te verduurzamen. Met het extra budget wordt het voor meer huishoudens mogelijk om een lening af te sluiten voor bijvoorbeeld isolatie of de aanschaf van een warmtepomp.
Het Warmtefonds bestaat sinds 2013, maar kreeg pas echt tractie sinds 2022, toen het voor mensen met een lager inkomen mogelijk werd om renteloos te lenen. Sindsdien groeit het gebruik van het fonds gestaag. In 2024 maakten bijna 21.000 particuliere woningeigenaren er gebruik van — een stijging van 10 procent ten opzichte van 2023.
Ook hogere inkomens kunnen lenen
Leningaanvragen via het Warmtefonds zijn onder voorwaarden rentevrij. Die regeling geldt voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 60.000 euro per jaar. Hogere inkomens kunnen ook lenen, maar betalen dan wel rente.
Volgens minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer maakt het fonds verduurzaming bereikbaar voor groepen die eerder buiten beeld bleven: “Het Nationaal Warmtefonds bereikt mensen die voorheen helemaal niet bezig waren met energiebesparing. Je woning goed isoleren is steeds normaler. Ook voor mensen met een lager inkomen.”
Steun vanuit sector én Europa
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) is positief over het extra geld. “Verduurzamen is vaak een rendabele investering, maar dan moet je dat geld wel hebben,” aldus voorzitter Olof van der Gaag. “Dat kan gaan om duizenden of tienduizenden euro’s. Dan helpt zo’n lening echt.”
Sander Wapperom van warmtepompenleverancier DeWarmte is ook positief: “Na het verlagen van de subsidie en het annuleren van de verplichting op hybride warmtepompen bij vervanging van cv-ketels is er eindelijk positief nieuws. Lange tijd was het ook onzeker of het Nationaal Warmtefonds ook na 2025 nog voldoende middelen had om leningen uit te geven. Goed nieuws dus dat het kabinet 750 miljoen euro extra wil investeren in het Warmtefonds.”
Wapperom ziet wel dat veel mensen moeite hebben om de aanvraag af te ronden: “Onze klanten vertellen ons echter dat het aanvragen van deze lening niet altijd gemakkelijk is. Klanten moeten veel informatie over hun inkomen en vaste lasten invullen, die ze niet altijd paraat hebben. Hierdoor haken mensen af voor wie het Warmtefonds een mooie oplossing zou zijn. Aangezien verschillende instanties al over veel van de gevraagde informatie beschikken, zou het mooi zijn als deze informatie vooraf is ingevuld. Zo daalt de drempel verder en wordt verduurzamen voor een nog grotere groep aantrekkelijker.”
Het kabinet wil ook dat verenigingen van eigenaren (vve’s) vaker gebruikmaken van het fonds. Die blijven volgens het ministerie achter bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Voor vve’s geldt een lager rentetarief dan de marktrente.
Bovendien maakt de Nederlandse bijdrage het mogelijk om aanspraak te maken op Europese middelen. Die Europese subsidiepot voor woningverduurzaming komt alleen beschikbaar als landen ook zelf investeren.
Het parlement moet nog wel instemmen met de kapitaalinjectie. Daarvoor is een aanpassing van de rijksbegroting nodig.