‘Maximale flexibiliteit en veiligheid in houtconstructies’

Hub Redactie
Hub Redactie
08 mei 2024
3 min

Timmerlieden en specialisten in houtconstructie profiteren van betrouwbare verankeringen die gemakkelijk te installeren zijn bij het bevestigen van houten componenten aan beton. De UltraCut FBS II betonschroeven van fischer voldoen aan bijzonder hoge eisen, aangezien hun varianten en accessoires meerdere toepassingen in dak- en houtconstructie dekken. Een Europese Technische Beoordeling (ETA) biedt extra veiligheid.

Balkverankeringen, houten gevels en andere houtconstructies – dikke constructies moeten vaak aan beton worden verankerd in dak- en houtbouw. Fischer biedt 29 versies van de Ultracut FBS II in verzinkt koolstofstaal en roestvrij staal met lange bruikbare lengtes en Europese Technische Beoordelingen (ETA) voor deze toepassingen. Afhankelijk van de variant reiken de schroeflengtes voor houtconstructies tot 190 mm bij een diameter van 8 mm, tot 280 mm bij een diameter van 10 mm, tot 210 mm bij een diameter van 12 mm en tot 240 mm bij een diameter van 14 mm. Dit biedt het voordeel van maximale flexibiliteit en een veelzijdig toepassingsbereik.

Slimme oplossing

Houtbouwspecialisten en timmerlieden kunnen balken en gordingen nog gemakkelijker afstellen met de nieuwe FSW stelring gecombineerd met de Ultracut FBS II zeskantkop US met een diameter van 10 mm (verzinkt) – een slimme oplossing voor het gelijkmatig uitlijnen van kepers met waterpassen op wat vaak oneffen oppervlakken zijn tijdens het opzetten van dakspanten en geprefabriceerde huizen. De stelring FSW kan in een mum van tijd aan beton worden bevestigd samen met de verzinkte Ultracut FBS II 10 US. Vervolgens wordt een tweede FSW met een naar beneden gerichte inkeping over de kop van de FBS II geplaatst en aan de houten balk bevestigd met ten minste twee Power-Fast FPF-PT 5.0×40 ZPF schroeven voor nauwkeurige afstelling. Dit gebeurt door de houten balk nauwkeurig uit te lijnen met een slagmoersleutel, zoals fischer’s FSS 18V 400BL met koppelcontrole, door de FBS lichtjes los te draaien en vervolgens te lijnen met mortel. De bovenste FSW kan naar behoefte worden gedemonteerd.

Steunbalken

Houtcomponenten kunnen veilig en gemakkelijk aan beton worden bevestigd met fischer’s ULTRACUT FBS II betonschroef – of het nu gaat om het installeren van steunbalken, frame-elementen of dakkepers. Houtskeletbouwconstructies kunnen ook veilig worden verankerd met de schroef. De bevestigingsoplossing maakt het bovendien mogelijk om veelgebruikte verbindingen en balkverankeringen in houtconstructies gemakkelijk te creëren. De betonschroef wordt eenvoudig in het boorgat ingebracht met de doorsteekmethode van installatie, en dat is alles. Verder reinigen van het boorgat is niet nodig bij verticaal boren in vloeren en plafonds of bij gebruik van holle boren met vacuümfuncties. Er kunnen tot drie verschillende goedgekeurde schroefdieptes worden gebruikt om overeen te komen met de bestaande belasting voor elke FBS II variant. De reeks betonschroeven van fischer dekt elke dikte van houtcomponenten.

Trekbelasting

De gepatenteerde schroefdraadgeometrie en grote kern diameter van de betonschroef ondersteunen hoge afschuif- en trekbelastingen in beton, wat veel toepassingen mogelijk maakt met minder bevestigingspunten. De flanken van de FBS II snijden diep in het beton tijdens het inbrengen. Deze optimale pasvorm zorgt voor betrouwbare krachtoverdracht, verankeringen vrij van uitzetdruk en

lage rand- en axiale afstanden voor een eenvoudige en veilige installatie. De FBS II kan tot twee keer worden losgeschroefd, uitgelijnd en opnieuw afgesteld zonder beschadigd te raken in overeenstemming met de voorschriften. De ribben onder de kop voorkomen dat de betonschroef onbedoeld losraakt.

Verdere voordelen zijn dat de FBS II onder bepaalde omstandigheden hergebruikt kan worden, bijvoorbeeld om tijdelijk schuine bekistingssteunen in vers beton dat nog niet volledig is uitgehard, evenals vers beton met een sterkte van slechts 10 N/mm², te verankeren. De meetschacht moet worden gebruikt om de slijtage van de draad te testen en ervoor te zorgen dat deze nog steeds voldoende werkt. Zijn ETA voor toepassingen in beton dekt brandweerstandsklasse R 120 en, in de meeste gevallen, seismische toepassingen in prestatiecategorieën C1 en C2.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen