Mourik realiseert omzetstijging van meer dan 21 procent

Hub Redactie
Hub Redactie
17 april 2024
3 min

Met een stevige omzetgroei van ruim 21 procent naar € 647 miljoen in 2023, ten opzichte van € 532 miljoen in 2022, blikt familiebedrijf Mourik terug op een jaar waarin het de groei significant heeft versneld. De positieve ontwikkeling is met name te danken aan een gezonde, organische groei over alle divisies. Uitschieter is Mourik België dat een omzetgroei van bijna 80 procent laat zien, van € 71 miljoen in 2022 naar € 124 miljoen in 2023. Naast organische groei dragen activiteiten zoals industriebouw en verduurzaming van gebouwen in België bij aan de verdere omzetontwikkeling. Mourik realiseert hiermee in 2023 een winst na belasting van € 17,5 miljoen. In 2024 verwacht Mourik de groei door te zetten. 

Het 90-jarige familiebedrijf Mourik, actief in de infrastructuur, industrie, bouw, catalyst handling en milieutechniek, ontwikkelt zich de afgelopen jaren gestaag. De groeicijfers zijn dan ook in lijn met de strategische ambities vastgelegd in Route ‘25, het strategisch kompas van Mourik dat dit jaar verder is verfijnd en de bakens heeft verzet naar 2030 en verder. “Een aantal jaar geleden is de omzetdoelstelling van € 600 miljoen in 2025 uitgesproken. We houden ieder jaar rekening met groei, maar de resultaten van vorig jaar en de verwachting voor het komend jaar overstijgen onze prognoses,” licht Kees Jan Mourik, voorzitter van de Raad van Bestuur, de cijfers toe. De komende jaren ziet Mourik een rol voor zich weggelegd die aansluit bij enkele grote transities. Mourik: “Met de impact van klimaatverandering en het Klimaatverdrag van Parijs als vertrekpunt, zien wij voor Mourik een serieuze rol weggelegd om klanten te helpen bij belangrijke transities zoals die op het gebied van energie, water, bodem, grondstoffen en circulariteit. Innovatief ondernemerschap is daarbij het sleutelwoord. Zo maken wij van Mourik niet alleen een multidisciplinaire aannemer, maar ook een kennisgedreven en toekomstgerichte onderneming die bedrijven, Nederland en de wereld helpt met de grote uitdagingen van vandaag en morgen.” 

Sterke cijfers in België

Opvallend is de omzetgroei van bijna 80 procent in België. Mourik tekent hier sterke cijfers op en gaat van € 71 miljoen in 2022 naar € 124 miljoen in 2023. In België bouwt Mourik mee aan uitzonderlijke projecten. De innovatieve en CO2-efficiënte ethaankraker INEOS Project ONE in Antwerpen is daar een goed voorbeeld van. Stijgende omzetten bij zowel de bouwactiviteiten als bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving stuwen de omzet verder omhoog. Mourik Technics is verantwoordelijk voor de verduurzaming van Belgische gebouwen en laat twee jaar na haar oprichting een scherpe en aanhoudende groei zien. Het bedrijf zorgt voor het efficiënt en toekomstbestendig verwarmen, ventileren en koelen (HVAC) van gebouwen. In 2023 steeg de omzet naar 13,5 miljoen euro. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor. Ook dit jaar verwacht Mourik Technics verder te groeien.

Groei bij Infra en Industry

De activiteiten binnen Infra groeien in 2023 met € 38 miljoen naar een omzet van € 288 miljoen. Projecten als Sterke Lekdijk, deelproject Salmsteke en het Groot Onderhoud Stuwen (GRONST) bij Linne, Roermond, Belfeld en Sambeek dragen hier, samen met de eerder genoemde activiteiten van industriebouw, aan bij. De activiteiten binnen de industrie laten met € 225 miljoen een groei van € 23 miljoen zien ten opzichte van 2022. De divisie Industry heeft in 2023 onder andere voor diverse opdrachtgevers meer multidisciplinaire turnarounds verzorgd net als gerobotiseerde cleaning projecten. Daarnaast voltooide de divisie het tanksaneringsproject bij North Refinery in Farmsum en het was verantwoordelijk voor een succesvolle toepassing van NanoVapor bij Varo Energy in Utrecht voor het ontgassen van tanks. 

Doen én denken

Om de groei kracht bij te zetten, verwelkomt Mourik mensen van verschillende achtergronden. In 2023 is de Mourik Vakschool officieel van start gegaan. Binnen de vakschool stoomt Mourik zelf talenten klaar voor een carrière in de techniek, infra of industrie. Maar Mourik zoekt niet alleen naar mensen in operationele functies. “Zowel in de uitvoering als in de aansturing en steeds vaker voor het advieswerk hebben wij goede mensen nodig. Mourik ontwikkelt zich steeds meer richting de combinatie doen én denken. We zijn een kennisgedreven organisatie met een excellente uitvoering,” aldus Kees Jan Mourik.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen