Prefab dagkanten: snelle en perfecte afwerking

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
21 mei 2024
3 min

Het afwerken van dagkanten is een lastige en tijdrovende klus. Beschadigingen aan de kozijnen door het uitschuiven van je spatel of plamuurmes zijn snel gebeurd en vallen door de lichtval extra op. Een secure uitdaging dus. Voor wie een project graag perfect oplevert, biedt Jansen Prefab een kant-en-klare oplossing. 

In België wordt er vaak gewerkt met de prefab dagkantelementen van Jansen Prefab, en ook in Nederland winnen deze prefabelementen aan populariteit. ‘Dat komt door de grote tijdsbesparing, het eenvoudig plaatsen en de perfecte afwerking’, stelt Gunther Vliegen, Sales Manager van Jansen Prefab. ‘Wie eenmaal onze producten gebruikt, wil niets anders meer. Dat hoor ik dagelijks van onze klanten. Meer zelfs, ze vragen zich af waarom ze dit niet eerder ontdekt hebben. De voorbije vier jaar zijn we dan ook stevig gegroeid met bijna 70 procent.’ In België heeft de producent nu 130 distributeurs, in Nederland komen er elke dag verdeelpunten bij. 

Sterk en afgewerkt

Er zijn profielen voor nat- en droogbouw. Elk element bestaat uit een gipsplaat waarin een hoekprofiel is ingewerkt. ‘Dankzij die slimme uitvinding kan je een dagkant heel gemakkelijk en sneller afwerken, zelfs tot 60%’, geeft Gunther aan. Er zijn natuurlijk nog andere producenten op de markt met een vergelijkbaar product, maar Gunther geeft een duidelijke reden waarom een dagkantelement van Jansen Prefab de beste keuze is. Om die claim kracht bij te zetten, verwijst hij naar de manier waarop de hoekprofielen in de gipsplaat ingewerkt zijn. 

‘We kiezen steeds voor een sterke, flexibele én gepatenteerde lijm. Als die gedroogd is, kan je aan het hoekprofiel trekken en sjorren zoveel als je wil, het komt niet meer van zijn plaats.’ Dat is nodig omdat er in in de praktijk nogal wat druk op wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld bij het transport en op de bouwplaats bij het oppakken en doorgeven. ‘Bovendien smeren wij de gleuf tussen de gipsplaat en het ingewerkte hoekprofiel in onze fabriek handmatig dicht. Daardoor moet je dat deel niet meer afwerken, wat weer tijd scheelt op de bouwplaats.’

Handigheid

Bij de plaatsing moeten de prefab dagkanten op lengte geslepen en op breedte gezaagd  worden. Daarna plak of schroef je ze snel tegen de muur. Opnieuw een mooie winst op het vlak van tijd. Als installateur hoef je het hele raam niet meer af te tapen en de dagkant hoef je ook niet meer meerdere keren af te strijken en te laten drogen. Wel moet je goed meten op meerdere punten, secuur zagen en waterpas aanbrengen. ‘Net die handigheid is eigen aan installateurs’, zegt Gunther.

In deze video is te zien hoe de prefab dagkanten worden geplaatst in de natbouw

Meer prefab in het gamma

De dagkantelementen zijn overigens niet de enige prefab hulpstukken in het gamma van Jansen Prefab. Zo leveren ze ook standaard hoekelementen met stootvaste hoek, waarmee je hoeken in gipswanden snel en gemakkelijk afwerkt. Ook voor maatwerk kan je bij deze producent terecht. Voor de prefabelementen op maat worden in de fabriek de juiste inkepingen in de gipsplaten gefreesd, waardoor je dat niet meer op de bouwplaats hoeft te doen, wat daar veel stof veroorzaakt. Je kan de elementen zelfs in de fabriek laten verlijmen. 

Meer weten over deze oplossingen? Kijk op de website van Jansen Prefab: www.jansenprefab.com.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs

Gerelateerde artikelen