Stedin sluit 3 klanten aan op 1 aansluiting via cable pooling

Zon en wind
Hub Redactie
Hub Redactie
18 april 2024
2 min

In Zeeland heeft netbeheerder Stedin als eerste in Nederland maar liefst drie klanten tegelijk aangesloten op één stroomaansluiting. Dat kan via een pilot met ‘cable pooling’, een stroomaansluiting die wordt gedeeld door meerdere klanten en voor meerdere doeleinden. Dat levert veel voordelen op.

De beschikbare capaciteit op het net wordt beter benut, het bespaart klanten kosten voor een extra aansluiting, de doorlooptijd is korter omdat klanten niet los hoeven te worden aangesloten en het bespaart menskracht want er hoeft maar één aansluiting te worden aangelegd in plaats van twee tot vier. 

Bij cable pooling combineren klanten meerdere installaties op één grote aansluiting; groter dan 2 MVA. Dit is alleen mogelijk bij een bestaande aansluiting, mits die het gecontracteerde transportvermogen niet verhoogt in congestiegebied. In de Koegorspolder gaat het om een windpark – de oorspronkelijke gebruiker van de aansluiting –, een batterij en een zonnepark. Binnen de bestaande transportcapaciteit kan via cable pooling toch extra vermogen worden aangesloten want als het hard waait, schijnt de zon meestal niet en andersom. De klanten moeten daarvoor wel dichtbij elkaar staan en de mogelijkheden zijn afhankelijk van het (congestie)gebied.  

‘Sprong vooruit’

Het scheelt de netbeheerder volgens de meest voorzichtige berekeningen al gauw een jaar aan graafwerkzaamheden als cable pooling bij slechts één procent van de grootverbruik klanten wordt toegepast. Wat Stedin betreft wordt het dan ook gauw op veel meer plekken ingezet. David Peters, CTO bij Stedin: “We zijn heel blij met deze succesvolle pilot die we zeker gaan voortzetten. We willen deze vorm van samenwerking graag op grotere schaal inzetten. Het biedt veel perspectief nu het zo knelt op het elektriciteitsnet in Nederland. ”  

Lees ook: 7 huizen op één 3 x 25 ampère-aansluiting

In de gemeente Nunspeet worden zeven huizen gerealiseerd op een standaard aansluiting van 3 x 25 ampère. Dat is een standaard aansluiting, waar normaal gesproken één woning wordt op aangesloten.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen