Een thuisbatterij wordt steeds interessanter en kan voor meerdere doeleinden worden ingezet. Allereerst om zonnestroom op te slaan en onnodige terugleveringen te voorkomen, om via slimme software te handelen op de energiemarkt en zelfs om te helpen het stroomnet stabiel te houden. In dit artikel vijf recente modellen die lekker weinig ruimte innemen.
1 EcoFlow Stream
EcoFlow brengt naar verwachting rond eind mei een nieuwe serie plug-in thuisbatterijen uit. Deze thuisbatterijen met stekker zijn eenvoudig op een balkon (of andere plek) te plaatsen. Het gaat om de EcoFlow Stream-serie die uit drie modellen bestaat: AC Pro, Ultra en Pro.
De EcoFlow Stream AC Pro heeft een opslagcapaciteit van 1,92 kWh. Zes batterijen kunnen gekoppeld kunnen tot een maximale capaciteit van 11,52 kWh. Opladen van de batterij kan met 1050 Watt en ontladen gebeurt met maximaal 800 Watt. Via het aanwezige stopcontact kan 1200 Watt of eventueel 2300 Watt geleverd worden aan hierop aangesloten apparatuur, zoals tijdens stroomuitval
De EcoFlow Stream Ultra heeft vrijwel dezelfde specificaties, behalve dat je deze ook rechtstreeks via zonnepanelen (DC) kunt opladen met maximaal 2000 Watt. Bij de EcoFlow Stream Pro is dat maximaal 1500 Watt. Ook onderdeel van deze serie zijn de EcoFlow STREAM 800W micro-omvormer (181 euro) en EcoFlow Smart Meter 120A (128,95 euro).
2 Quatt HomeBattery
Bij Quatt kun je nu ook terecht voor een thuisbatterij. Deze Quatt HomeBattery is modulair opgezet en stapelbaar om het gewenste vermogen samen te stellen en voor latere doorgroei. Je stapelt twee tot zes modules voor een maximale capaciteit van 22,8 kWh bij een 3-fasenaansluiting, of twee tot vier modules voor in totaal 15,2 kWh bij één-fase.
Dankzij het EnergyOS besturingssysteem kan op drie manieren bespaard en verdiend worden. Allereerst natuurlijk door de eigen zonnestroom te bewaren tot momenten waarop gebruikers écht om stroom verlegen zitten, zodat (onnodig) terugleveren wordt tegengegaan. Daarnaast kan dankzij het dynamisch energiecontract Quatt Energy stroom tegen lage prijzen worden ingekocht, zodat dit verbruikt kan worden zodra de prijzen weer omhoog schieten. Tot slot wordt de netbeheerder geholpen bij het stabiliseren van het stroomnet doordat vraag en aanbod beter gebalanceerd kan worden.
3 Planetpod
De Nederlandse startup Planetpod heeft een compacte alles-in-een thuisbatterij ontworpen die volledig is afgestemd op de Nederlandse markt. De thuisbatterij gebruikt een eigen AI-model om zo slim mogelijk te laden, te ontladen en te handelen in stroom. Software houdt via allerlei sensoren nauwlettend in de gaten of er niets vreemds met de batterij aan de hand is. Een brandblussysteem zit ingebouwd. Zodra rook of hitte wordt gedetecteerd komt een vuurdovend gas vrij in de Planetpod, schakelt de batterij zichtzelf uit en worden de hulpdiensten ingeseind.
Een Planetpod is helemaal compleet, ook de omvormer is in de compacte behuizing geïntegreerd. Daarnaast kan de thuisbatterij met elke PV-omvormer en alle Nederlandse energieleveranciers overweg en is zowel 1-fase als 3-fasen mogelijk.
De batterijcapaciteit van 8,2 kWh is uitbreidbaar door extra pods te plaatsen. Laden kan met 4,3 kWh en ontladen met 3,5 kWh. De Planetpod is volop in ontwikkeling en momenteel is een pre-order met korting mogelijk. De eerste batch is inmiddels uitverkocht en wordt deze zomer uitgeleverd. De tweede batch staat voor eind dit jaar gepland.
4 NextEnergy
Energieleverancier NextEnergy brengt een zeer kleine en compacte thuisaccu met stekker op de markt met een capaciteit van 2,1 kWh. Doordat maximaal drie van deze batterijen gestapeld kunnen worden, is de capaciteit eenvoudig uitbreidbaar tot 10,5 kWh. Laden gebeurt met 1200 Watt en ontladen met 800 Watt.
Het voornaamste doel van de batterijaansturing is het eigengebruik van zonnestroom flink te verhogen en als de zon zich niet wil laten zien zo goedkoop mogelijk stroom in te slaan. Gemiddeld wordt slechts dertig procent van de opgewekte zonnestroom verbruikt en de rest teruggeleverd, zo geeft NextEnergy aan. Met deze thuisbatterij moet dat percentage minstens oplopen tot zestig procent.
De batterij is voorzien van een interne brandblusser en in geval van een stroomstoring kan een essentieel apparaat rechtstreeks op de batterij worden aangesloten. De thuisbatterij van NextEnergy kan vanaf nu gereserveerd worden. Levering vindt plaats vanaf ongeveer juli dit jaar.
5 Zonneplan Nexus
Zonneplan heeft een kleinere en goedkopere variant van de Nexus-thuisbatterij uitgebracht, specifiek gericht op huishoudens met een 1-fase-aansluiting. Ideaal dus voor woningen waar een verzwaring naar een 3-fasenaansluiting te lang op zich laat wachten vanwege wachttijden bij de netbeheerder, om hoge kosten te voorkomen als voor 3-fasen een ingrijpende aanpassing van de meterkast nodig is, of als de beschikbare ruimte te beperkt is.
Behalve het optimaal benutten van zelfopgewekte zonnestroom, kan er net als bij de al bestaande 3-fasenmodellen gehandeld worden op de energiemarkt. Dit wordt alsmaar interessanter nu het einde van de salderingsregeling langzaam maar zeker in beeld komt. De opslagcapaciteit van deze Nexus 1-fasethuisaccu is 10 kWh (twee modulaire accupacks van 5 kWh) en de batterij beschikt over een nieuwe 1-fase-omvormer van 4400 Watt.