Met een warmtepomp kan je behalve het huis verwarmen doorgaans ook voor de nodige koelte zorgen. Toch kan het nog steeds zin hebben om behalve een warmtepomp ook nog een airco te installeren. Waarom en wanneer zou je dat doen? Welke voordelen en nadelen kleven er aan deze twee manieren van koelen?
Een airco is vooral bedoeld om één of meer ruimten af te koelen, al kan het daarnaast vaak ook worden ingezet als verwarming. Terwijl je een warmtepomp juist gebruikt om het huis op te warmen en je er aanvullend ook prima mee kunt koelen. Toch zitten er behoorlijk wat verschillen tussen en daarom is het goed om eens met jouw klant stil te staan bij de mogelijkheden, voordelen én de nadelen. Voor de duidelijkheid: met een airco bedoelen we in dit artikel een splitunit.
Heeft jouw klant al een warmtepomp, of staat iemand op het punt er eentje door jou te laten installeren? Dan is het natuurlijk mooi meegenomen dat hiermee ook gekoeld kan worden tijdens de warme maanden. Zo vangt de klant twee vliegen in één klap. Essentieel is dan natuurlijk wel dat de warmtepomp ook daadwerkelijk een koelfunctie aan boord heeft, mogelijk is daar bijvoorbeeld een extra accessoire voor nodig.
Behalve dat speelt ook het afgiftesysteem een belangrijke rol. Zo zijn gewone radiatoren doorgaans alleen bedoeld om te verwarmen en zijn ze niet geschikt om te koelen. Met vloerverwarming kan het wel, maar is het belangrijk om condensvorming te voorkomen. Doordat het verwarmingswater dat door de vloer stroomt niet al te koud mag zijn, koelt een warmtepomp in de praktijk zeer geleidelijk, maar wel lekker gelijkmatig. Anticiperen is hierbij erg belangrijk. Bij thuiskomt even snel de woonkamer afkoelen zit er gewoonweg niet in.
Een andere optie om met een warmtepomp te koelen is het plaatsen van ventilatorconvectoren in plaats van gewone LTV-radiatoren. Hiermee kan de temperatuur aanzienlijk sneller omlaag worden gebracht, vooral omdat ditmaal extra koud verwarmingswater gebruikt kan worden. Waarbij wel wat extra maatregelen nodig zijn zoals condensafvoer bij de convectoren en dampdichte isolatie rondom de verwarmingsbuizen.
Met een warmtepomp is dus in elke te koelen ruimte een geschikt afgiftesysteem nodig. Prima als het om alleen de woonkamer en eventueel een slaapkamer of werkkamer gaat. Maar wat als het om veel meer ruimten gaat, of als alleen de hoger gelegen kamers of zoiets als een aanbouw te warm worden? Wordt daar vloerverwarming aangelegd of een ventilatorconvector geplaatst? Houd bij een full-electric warmtepomp daarnaast rekening met het voorraadvat voor warm tapwater, om te voorkomen dat de warmtepomp alsmaar moet wisselen tussen de verwarmings- en koelstand.
Door behalve een warmtepomp ook een splitunit airco te installeren, heeft jouw klant veel meer opties en keuzevrijheid. Immers, er hoeft niet ook nog met een koelfunctie binnen het cv-systeem rekening te worden gehouden. Want daar is de airco voor (wat overigens een lucht/lucht-warmtepomp is). Het is alleen een kwestie van een binnenunit plaatsen en aanbrengen van het benodigde leidingwerk per te koelen ruimte, waarna die in een mum van tijd kan worden afgekoeld. Want met een airco is dat zo gepiept. Je voelt wel een duidelijke koude luchtstroom, iets waar je met een warmtepomp en met name ‘vloerverkoeling’ dan weer geen last van hebt.
Een ander groot voordeel van een warmtepomp én een airco is dat ruimten volledig onafhankelijk van elkaar verwarmd of gekoeld kunnen worden. Je kunt lokaal koelen, zonder dat de andere bewoners daar last van hebben. Terwijl je met een alleen warmtepomp altijd moet kiezen wat je wilt: of verwarmen, of koelen. Een airco werkt daarnaast ook goed in huizen die wat minder goed geïsoleerd zijn. Die zijn een stuk lastiger op temperatuur te brengen en te houden met een warmtepomp, en je hebt ook meer condens. Wat natuurlijk niet wegneemt dat betere isolatie altijd is aanbevolen. Overigens moet je bij de combinatie van warmtepomp met airco wel twee buitenunits kunnen plaatsen.