Koelen én verwarmen met een split airco

Installatie
8 juni 2023 | 3 minuten leestijd

De behoefte aan verkoeling in huis neemt snel toe. Om de temperatuur draaglijk te houden in woonkamer, slaapkamer en nu mensen vaker vanuit huis werken het thuiskantoor, denken ze eerder aan een airco. De keuze tussen een mobiele en een split airco ligt voor de hand.

Het eenvoudigste model is natuurlijk de mobiele airco. Die kun je als zelfstandige eenheid neerzetten waar je wilt, alleen heeft dit als nadeel dat het een nogal lomp ding is, minder efficiënt werkt en een lager koelvermogen heeft. Ook moet je een dikke flexibele buis uit een raam hangen om de warme lucht af te voeren, waardoor je deze opening zorgvuldig moet afdichten omdat er anders juist vooral veel hete buitenlucht je huis binnenstroomt.

Wat is een split airco?

Het is dan ook beter om voor een split airco te kiezen. In dat geval splits je de airco letterlijk in tweeën: een binnenunit en een buitenunit. Alleen het gedeelte dat voor de verkoeling zorgt plaats je in huis en dit heeft een compacte behuizing. Terwijl het lompere gedeelte dat de hitte afvoert ditmaal buiten staat of hangt. Ramen en deuren kunnen daardoor gewoon dicht blijven, waardoor je veel meer rendement hebt. Ook maakt het buitendeel het meeste geluid, erg prettig om dat kwijt te zijn. Beide units zijn via leidingen waardoor koelmiddel stroomt met elkaar verbonden, dus er moet wel een gat in de buitengevel geboord worden.

Wat is een multi split airco?

Met een standaard split airco koel je één ruimte af en is er dus één binnenunit en één buitenunit nodig. In de praktijk zijn er vaak meerdere ruimtes die moeten worden afgekoeld en dan kom je uit bij de multi split airco. Die maakt nog steeds gebruik van één buitenunit, alleen kun je ditmaal meerdere kamers een eigen binnenunit geven. Belangrijk is dan ook dat er vooraf goed in kaart is gebracht in welke kamers de temperatuur een aantal graden lager moet worden. Zo weet je niet alleen hoeveel binnenunits je nodig hebt, maar kun je ook een buitenunit kiezen met voldoende koelcapaciteit én aansluitingen.

Koelen en verwarmen

Met een airco kun je tegenwoordig niet alleen koelen maar ook verwarmen. Zodra het weer kouder wordt, kunnen de binnenunits de ruimte(n) waar bewoners voornamelijk verblijven behaaglijk warm maken, zonder de rest van het huis te verwarmen. Ideaal als ze bijvoorbeeld vanaf huis werken. Want verwarm je alleen de werkkamer, dan scheelt dat flink in de stookkosten. Een moderne airco heeft een veel hoger rendement, waardoor het sowieso een stuk goedkoper is dan verwarmen met een cv-ketel.

Wel is het zo dat je niet tegelijkertijd kunt koelen en verwarmen, hoewel ook daar systemen voor bestaan, bedoeld voor grotere gebouwen. De temperatuur per kamer afstemmen kan met de meeste multi split airco’s gelukkig weer wel. Ook niet onbelangrijk, naast verkoelen en verwarmen, reinigt een airco ook nog eens de lucht door zaken als stof, pollen, rook en zelfs vieze luchtjes eruit te filteren. Wel zo fris!

Gerelateerde artikelen