100 procent circulaire keukens in 3000 Utrechtse woningen

9 februari 2023 | 3 minuten leestijd
Geschreven door: Sander van der Meijs

Bruynzeel heeft een heel nieuw plaatmateriaal ontwikkeld voor keukens dat 100 procent circulair is. In alle woningen van gebiedsontwikkeling Cartesius Utrecht, naast station Zuilen, worden deze circulaire keukens van Bruynzeel geplaatst. Dat hebben Bruynzeel Keukens en het Cartesius consortium, bestaande uit MRP en Ballast Nedam Development, op BouwBeurs 2023 bekrachtigd met een handtekening.

‘In Cartesius draait het om langer gezond en gelukkig leven op harmonieuze wijze met elkaar, de stad en de natuur. De circulaire Bruynzeel-keuken, sluit daar goed bij aan’ zegt Vincent Bakker van Ballast Nedam. Circo! is de biobased keuken van Bruynzeel Keukens en is 100% circulair. Daarnaast is de keuken zo gemaakt dat die het gedrag van mensen moet veranderen. ‘We willen het mogelijk maken dat mensen zich anders en bewuster gaan gedragen, maar ook dat ze zich fijner voelen in de keuken’, zegt Marja van Reijn van MRP. Zo zit er geen magnetron in de keuken, maar een stoomoven en een kruiden-kweeklade. 

Productontwikkeling

Connie Vis (4e van links), de bedenker van het nieuwe circulaire materiaal waarvan de keuken is gemaakt, is opgetogen na de ondertekening. ‘Het voelt als een geboorte! Alsof je een lange zwangerschap hebt gehad, met veel complicaties, en nu komt de keuken ook echt bij klanten terecht. Ik heb er echt kippenvel van.’ Ze is 4 jaar lang met het materiaal bezig geweest, vertelt ze. Toen kreeg ze de opdracht om iets te ontwikkelen wat echt groen is en waar je een keuken van kan maken. Ze kwam er al gauw op uit dat het een keuken van circulair materiaal moest worden.

Dat was het begin van een lang traject van productontwikkeling. Dat het materiaal gebruikt moet worden in massaproductie maakte het moeilijk. ‘Dan loop je tegren allerlei dingen aan. Zagen die langzamer moeten draaien bij een bepaald materiaal, omdat het te hard is. In karton kun je bijvoorbeeld niet frezen omdat het ingedrukt wordt. Het moet dus echt hout zijn wat je gebruikt.’ Ze moest de binder aanpakken, die is nu helemaal biobased, maar ook de toplaag en de lijm voor de kantenband. ‘Zo’n plaat bestaat uit een heleboel onderdelen, en alles moet bij elkaar komen. En dat is gelukt!’

Oude keukenkasten als grondstof

De keuken wordt van oude keukenkasten gemaakt zonder toevoegingen van kunstmatige stoffen of virgin materiaal. Voor de kasten wordt gebruik gemaakt van een bio-sourced, plantaardige harstechnologie en een natuurlijke houtvezel. De handgrepen worden van oceaanplastic gemaakt. De kringloop wordt ook voor de toekomst gesloten, want de Circo!-keuken kan oneindig hergebruikt worden. 

Dat oneindige hergebruik is mogelijk doordat de toplaag makkelijk te scheiden is van de plaat, iets wat bij de huidige generatie keukens nog niet kan. In het hergebruikte plaatmateriaal van vandaag zit daardoor flink wat melamine en daardoor moet het fijner gemalen worden. Dat heeft weer als resultaat dat het maximaal vijf keer kan worden hergebruikt. Doordat de toplaag makkelijk losgemaakt kan worden, blijven de vezels dus grof. Daardoor blijft de plaat ook bij hergebruik stevig.

Gerelateerde artikelen