3D-wapeningconfigurator laat aannemer productiemachine aansturen

29 juni 2021 | 3 minuten leestijd

De website bood al de mogelijkheid om betonstaal op maat te calculeren en samen te stellen. Met de 3D-wapeningsconfigurator kunnen klanten zelf hun eigen wapeningskorf ontwerpen en direct laten produceren. Vrijwel zonder dat er een mens aan te pas komt. Of zoals directeur Johan van Wijngaarden van Betonstaal.nl het omschrijft: “What you see is what you get; daar houden wij van. Daarom hebben we de online tool ontwikkeld om wapeningskorven op maat te bestellen. Met de 3D-viewer is direct te zien hoe de korf eruit komt te zien en kun je hem van alle kanten bekijken.”

Bestelmodule 3D-viewer

Om een korf op maat te bestellen voert men diverse specificaties in. Dat gaat heel overzichtelijk in de bestelmodule met 3D-viewer, want daar is direct van ingevoerde specificaties de verandering aan de wapeningskorf te zien. Foute ingaven zijn er meteen uit te filteren en dat bespaart alle partijen een hoop vertraging.
Zijn meerdere in detail verschillende wapeningskorven nodig? Een hoop werk is te besparen door de eerste korf te kopiëren, vervolgens op `Wijzig specificaties` te klikken en hem aan te passen. Hij komt dan als aparte opdracht in de bestellijst te staan.

Wie alle voorbereidende werkzaamheden zelf doet, stuurt rechtstreeks de productiemachine aan en dat blijkt een schot in de roos. Steeds meer MKB-aannemers zien de voordelen omdat ze weten dat de korf of het rek precies zo door de productiemachine wordt gemaakt. Dat geeft veel minder afval en minder werk op de bouwplaats. En velen vinden het leuk om zelf de wapening virtueel in elkaar te zetten!

Ook stek- en haarspeldrekken

Vanwege het succes van de 3D-wapeningconfigurator kon de volgende stap niet lang uitblijven. Nu zijn ook stek- en haarspeldrekken op maat te bestellen via de 3D-viewer. Ook bij de rekken is de foutmarge fors verlaagd en het gebruiksgemak hoog. Men kan eveneens kopiëren en een aangepaste versie in de bestellijst plaatsen. Handig is bovendien dat na de bestelling al deze functies nog steeds gebruikt kunnen worden. In de bevestigingsmail zitten namelijk links naar de 3D-viewer en tekeningen met specificaties van het bestelde op-maat-product.

Maatwerk verbetert efficiëntie op de bouw

Het gebruik van wapening op maat zorgt op de bouw voor minder afval en efficiëntere processen. Er hoeft op de bouwplaats minder geslepen, gebogen, geknipt en bijgelegd te worden. Dit levert tijdswinst op, de fysieke belasting voor de betonstaalverwerker is lager en de veiligheid neemt toe: minder op steigers of ladders staan om te knippen en aan te passen. De 3D-wapeningsconfigurator maakt het bestellen van maatwerkproducten goed toegankelijk voor iedereen. Het hele proces vooraf aan het daadwerkelijk plaatsen van de wapening is efficiënt en transparant.

Gerelateerde artikelen