Verwarming CO2-neutraal met ijzerbrandstof

Installatie
8 mei 2023 | 2 minuten leestijd

De testen van de Eindhovense start-up RIFT met CO2-neutrale verwarming zijn geslaagd. Daarmee zijn een half jaar geleden vijfhonderd huishoudens in Helmond verwarmd met zogeheten ijzerbrandstof, waardoor geen CO2 vrijkwam als deze mensen de verwarming aanzetten of onder de douche stapten. RIFT maakte dat vandaag bekend en spreekt van een “enorme mijlpaal”.

“RIFT heeft voor het eerst aangetoond dat ijzerbrandstof op zo’n grote schaal werkt”, zegt algemeen directeur Mark Verhagen van RIFT. Een half jaar terug werkte de installatie ongeveer vier dagen per week een aantal uur per dag. Bij elkaar opgeteld gaat het om een test van veertig uur. Daarmee is 5 ton minder CO2 uitgestoten dan normaal gesproken het geval zou zijn geweest, vertelt Verhagen. “Nu nog een kruimel op de totale uitstoot, maar wel significant voor zo’n nieuwe technologie.”

Studenten

RIFT, dat is ontstaan uit een studententeam SOLID van de TU/e, claimt dat haar ijzerbrandstoftechnologie ervoor zorgt dat de bedrijven die geen alternatief voor fossiele brandstoffen hebben, kunnen verduurzamen door middel van ijzerbrandstof. Door ijzerbrandstof te verbranden, ontstaat energie in de vorm van duurzame warmte. De roest die daarna overblijft, kan met duurzame waterstof weer omgezet worden tot ijzerpoeder, waardoor de duurzame cirkel rond is. Bovenop het CO2-vrije karakter van de technologie, geeft RIFT aan dat de technologie er ook voor zorgt dat er minder stikstofemissies vrijkomen dan bij fossiele brandstoffen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het zorgt er ook voor dat bedrijven en regio’s meer stikstofruimte krijgen die zij kunnen inzetten voor andere activiteiten.

Bill Gates

Het bedrijf werkte voor de testen samen met warmtebedrijf Ennatuurlijk. Daardoor konden ze gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van het warmtenet in Helmond. Uiteindelijk is het de bedoeling om de energie-intensieve industrie aanzienlijk te verduurzamen. “Zij zijn nu verantwoordelijk voor minstens 40 procent van de CO2-uitstoot in Nederland”, zegt Verhagen. “Omdat ze vaak geen aansluiting hebben, kunnen ze niet overgaan op bijvoorbeeld waterstof.” Volgens de directeur kan ijzerbrandstof uitkomst bieden.

Voor de volgende ontwikkelingsfase heeft de start-up inmiddels voldoende geld binnengehaald. Daarvoor kreeg het bedrijf onder andere financiering van het klimaatfonds van Bill Gates.

Gerelateerde artikelen