5 prefab-fabrikanten om efficiënter te bouwen

Bouw
15 februari 2023 | 5 minuten leestijd

In tijden van alsmaar stijgende kosten, strengere regelgeving en een nijpende personeelsschaarste, is prefab een slimme manier om sneller, efficiënter en tegen lagere kosten te bouwen. Denk aan gevels, vloeren, een dak of dakkapel, of zelfs complete woningen. Bij wie kun je terecht?

Betonnen wanden

Het kant-en-klaar laten afleveren van betonnen wanden op de bouwlocatie heeft grote voordelen. Want in plaats van het in weer en wind ter plaatse aanbrengen van bekistingen en het op de juiste manier laten storten en drogen van het beton, vindt alles onder gecontroleerde omstandigheden plaats in een fabriek die hier speciaal voor is ingericht.

Harton levert prefab betonwanden die in de eigen fabriek in Zeewolde worden gefabriceerd. Dankzij maatwerk zijn geprefabriceerde wanden voor elk type woning mogelijk, van vrijstaande villa tot twee-onder-een-kap tot rijtjeswoning. Het draait hierbij zeker niet altijd en alleen om betonnen casco’s, want de wanden kunnen inclusief kozijnen en beglazing worden geleverd. De prefab wanden zijn circulair, dus bouwcomponenten kunnen hergebruikt worden en behouden daardoor lang hun waarde.

Bouwen met hout

In Culemborg worden houten gevels, daken, vloeren en complete woningen geproduceerd in de Prefab Fabriek. Er wordt uitsluitend gewerkt met duurzaam hout, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en dat licht, sterk, flexibel en ook weer circulair is. Met deze prefab houtskeletbouw zijn allerlei soorten woningen en gebouwen te realiseren die optimaal geïsoleerd zijn.

Er wordt zoveel mogelijk geprefabriceerd, waardoor de elementen op de bouwlocatie alleen nog maar gemonteerd hoeven te worden. Omdat prefabriceren, ondanks wat de naam misschien doet vermoeden, vrijwel altijd maatwerk is, wordt een projectmatige aanpak gevolgd: na een inventarisatie van alle eisen en wensen wordt gekeken wat passende oplossingen zijn, waarna tot productie kan worden overgegaan en uiteindelijk de oplevering van het complete pakket volgt. Daarnaast zijn er nog talloze prefab elementen die kant-en-klaar ‘op de plank’ liggen en dus meteen inzetbaar zijn.

Meterkasten

Een volledig ingerichte meterkast die al in de beginfase op een bouwlocatie kan worden geplaatst, waardoor woningen niet alleen op elk gewenst moment kunnen worden opgeleverd, maar je ook tijdens de bouw van deze voorzieningen gebruik kunt maken en je niet meer een aparte bouwaansluiting nodig hebt. De kant-en-klare meterkast van Direct Aansluiten is helemaal waterdicht en uiteraard volledig geïsoleerd, waardoor het geen enkel probleem is om hem te plaatsen voordat de woning wind- en waterdicht is.

Sterker nog, je monteert deze meterkast dankzij de ingebouwde vloerplaat zo op de fundering, dus zonder dat muren en vloeren al geplaatst hoeven te zijn. Ook aan wateraansluitingen is gedacht en ja, die kunnen meteen tijdens de bouw worden gebruikt. De verdeelkast met aarding die je tijdens de bouw nodig hebt, laat je na afloop van de bouwperiode door een installateur vervangen door een groepenkast waar de bewoner of gebruiker van het pand mee overweg kan.

Gevelplaten

Een prefab gevelsysteem dat je helemaal zelf samenstelt en het hele jaar kunt plaatsen. Ook als het weer een tijdlang tegenzit, zoals bij regen of vorst De gevelpanelen van InPakt zien eruit als een echte, traditionele bakstenenmuur, alleen breng je deze panelen razendsnel en tegen de fractie van de kosten aan. Metselwerk is immers niet meer nodig, je schroeft deze panelen in een mum van tijd aan de gevel. Er komt geen specie of, in dit geval lijm, aan te pas.

Deze duurzame en milieuvriendelijke gevelplaten zijn een uitkomst bij nieuwbouw maar ook bij renovaties, denk aan na het aanbrengen van isolatie bij woningen en gebouwen. Talloze steensoorten, kleuren en metselverbanden kun je volledig naar smaak met elkaar combineren om tot het optimale gevelpaneel te komen.

Dakkapel

Een dakkapel plaatsen is een slimme manier om extra ruimte en meer licht onder het schuine dak van een woning of een ander pand te krijgen. Zo tover je een donkere, loze ruimte om tot een prachtige slaapkamer, studiekamer, een kantoorruimte, of je richt een riante badkamer in. Daarnaast werkt een dakkapel waarde verhogend en ziet een huis met een dakkapel er een stuk fraaier uit. Alleen zit niemand te wachten op een gapend gat in het dak dat pas weer echt helemaal is afgedicht zodra de dakkapel helemaal voltooid is. Idealiter is het pand in een fractie van de tijd weer volledig water- en winddicht en dat kan alleen door een prefab dakkapel te laten plaatsen en dit dus niet ter plaatse ‘vanaf de grond’ op te bouwen. WBB Dakkapellen is de grootste producent van prefab dakkapellen van ons land en doet dit ook nog eens volledig op maat.

Gerelateerde artikelen