5 thuisbatterijen die je nu al kunt aanschaffen

Installatie
18 januari 2024 | 5 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Een thuisbatterij stelt jouw klanten in staat om een overschot aan zonnestroom lokaal op te slaan, waardoor ze dit op een later tijdstip alsnog zelf kunnen verbruiken. Op die manier gaat er geen ‘druppel’ gratis stroom verloren en nemen de energiekosten nog verder af. Wij zetten vijf thuisbatterijen op een rijtje.

Sessy

De thuisbatterij van Sessy met ingebouwde omvormer kan samenwerken met elke PV-omvormer. Het systeem is modulair en kan dus makkelijk meegroeien met de energiebehoefte. De fabrikant adviseert één thuisbatterij per 3.000 tot 4.000 kWh verbruik te installeren. Alle software en hardware wordt in Nederland door het bedrijf zelf ontwikkeld. Installateurs kunnen net als technisch aangelegde klanten eventueel zelf functionaliteit bouwen, dankzij de open API van de software.

De capaciteit van deze lithium-ijzerfosfaat (LFP / LiFePO4) batterij is 5 kWh, waarbij er maximaal 2.2 kW geladen en 1.7 kW ontladen kan worden. De thuisaccu kan met zowel 1-fase als 3-fase omvormers van elk merk overweg en je hangt deze thuisbatterij bij voorkeur aan een muur. Plaatsing op de grond kan op zich ook, maar dan is een andere behuizing nodig en die moet daarna nog steeds aan de muur bevestigd worden om omvallen te voorkomen.

Kiwatt

Kiwatt levert twee typen batterijen en allebei maken ze gebruik van lithium-ijzerfosfaat (LFP / LiFePO4). De zogeheten Kiwatt Thuisbatterij van 10 kWh is specifiek bedoeld voor huishoudens en kleine organisaties. Je combineert deze thuisbatterij met een 1-fase omvormer van Kiwatt (3.5 kW, 5.0 kW, of 8.4 kW), of met een 3-fase omvormer van 10.0 kW. Wat schaalbaarheid betreft kunnen er maar liefst veertien stuks gekoppeld worden. Dat brengt de maximale opslagcapaciteit op 140 kWh. De thuisbatterij wordt binnen of buiten aan de wand bevestigd en is IP65 gecertificeerd.

De zogeheten Kiwatt Batterij is bedoeld voor bedrijven en deze is IP43 gecertificeerd. Bij dit uitbreidbare systeem begint de minimale opslagcapaciteit bij 30 kWh en dit loopt stapsgewijs op naar maar liefst 800 kWh. Wat omvormer betreft begint het vermogen bij 10 kW en dit loopt stapsgewijs op naar 50 kW. Daardoor kan makkelijk het optimale vermogen worden gekozen dat past bij de te verwachten belasting en de gekozen opslagcapaciteit.

SMA

SMA Home Storage is een nieuwe thuisbatterij die naar keuze op de vloer kan worden geplaatst of aan een muur gemonteerd kan worden. De totale opslagcapaciteit loopt van 3.28 kWh tot en met 16.4 kWh door maximaal vijf modules met elkaar te combineren. Plaatsing kan zowel binnen als buiten, de batterij heeft een IP65 certificering en er wordt gebruik gemaakt van lithium-ijzerfosfaat (LFP / LiFePO4).

Deze batterij is te combineren met de zogeheten Sunny Tripower Smart Energy, dat is een hybride omvormer van SMA (5.0, 6.0, 8.0, of 10.0 kW). Daarnaast zit er een nieuwe omvormer aan te komen, de Sunny Boy Smart Energy, wat ook weer een hybride omvormer is van SMA (3.6 kW, 4.0 kW, 5.0 kW, of 6.0 kW). Volgens de fabrikant komt deze nieuwe omvormer in de tweede helft van 2024 beschikbaar. Het is een PV-omvormer en batterij-omvormer in één en is voorzien van drie MPP-trackers, waardoor verschillende dakrichtingen ondersteund worden. Verder is er een geïntegreerde noodstroomvoorziening, terwijl een optionele back-upfunctie later via een firmware update wordt toegevoegd.

Enphase

De IQ batterijen van Enphase zijn voorzien van meerdere IQ micro-omvormers. Die micro-omvormers zijn snel en makkelijk te vervangen, waardoor de thuisbatterij eenvoudig(er) is te repareren bij een defect. Daarnaast kun je een IQ-batterij combineren met Enphase micro-omvormers die onder de zonnepanelen zelf worden geplaatst. Deze thuisaccu kan ook overweg met (eenfasige en driefasige) omvormers van andere merken.

De IQ Battery 3T met een opslagcapaciteit van 3.5 kWh en een vermogen van 1.28 kW beschikt over vier geïntegreerde micro-omvormers. De IQ Battery 10T heeft een capaciteit van 10.5 kWh, een vermogen van 3.84 kW en er zijn in totaal twaalf geïntegreerde micro-omvormers. Dit omdat het systeem uit drie IQ Battery 3T opslageenheden bestaat. Beide modellen zijn IP55 gecertificeerd en installatie is zowel binnen als buiten mogelijk. De werktemperatuur loopt van -15°C tot 60°C. Het gebruikte materiaal is lithium-ijzerfosfaat (LFP / LiFePO4).

Tesla Powerwall

De Tesla Powerwall heeft een opslagcapaciteit van 13.5 kWh. Doordat maximaal tien van deze modules gecombineerd kunnen worden, kan een capaciteit van 135 kWh worden bereikt. De bedrijfstemperatuur loopt van -20°C tot + 50°C en de optimale temperatuur is van 0 °C  tot 30 °C. Dankzij de IP67 certificering kan de thuisbatterij zowel binnen als buiten worden geplaatst, aan een wand of op de vloer. De Powerwall 2 heeft een continuvermogen van 5.8 kW (was eerst 5 kW). Gedurende maximaal tien seconden kan een piekvermogen van 10 kW geleverd worden (was eerst 7 kW). 

Inmiddels is ook de Powerwall 3 in aantocht. De opslagcapaciteit is met 13.5 kWh hetzelfde gebleven. Wel is het continuvermogen aanzienlijk verhoogd naar 11.5 kW. Waar de Powerwall 2 nog via AC aan een (bestaande) omvormer moest worden gekoppeld, beschikt de Powerwall 3 over een geïntegreerde omvormer met zes MPP-trackers. De Powerwall 3 wordt dan ook via DC gekoppeld en kan niet gecombineerd worden met de AC-uitvoer van PV-omvormers. Het gebruikte materiaal is lithium-ijzerfosfaat (LFP / LiFePO4).

Gerelateerde artikelen