“Als ik in de binnenstad loop, zie ik overal dingen die wij gemaakt hebben”

Mijn vader was warme bakker, en ik was de enige zoon. Ik had dus bakker kunnen worden, maar daar zag ik geen brood in. Vroeg op, met je handen in dat deeg, dat leek me niks. Later – toen ik met rioleringen en dergelijke bezig was – heb ik nog wel eens gedacht dat het eigenlijk beter is om met je handen in de roomboter te zitten, maar goed.

Ik vond elektrotechniek een mooi vak en ben eerst naar de LTS gegaan. Daarna heb ik nog allerlei andere vakdiploma`s gehaald. Ik begon bij een installatiebedrijf in Zierikzee, stapte in 1979 over naar Laroes en een aantal jaren later kon ik het bedrijf overnemen. Ik sta sinds 1985 aan het roer, maar de ontstaansgeschiedenis gaat terug tot ongeveer het jaar 1900.

Wat is zo mooi aan het vak?

Het ambachtelijke ervan, het is eerlijk handwerk. Wij dragen bijvoorbeeld zorg voor het onderhoud van het abdij-complex in Middelburg. Dat is een mooi gebouw dat er al eeuwen staat. Laatst was er een koperen vergaarbak aan vervanging toe. Dat kun je met een kunststof oplossing doen: klik-klak-klaar, goedkoop en snel. Wij worden in de gelegenheid gesteld om eenzelfde bak van koper te maken. Dat kost tijd, maar dan heb je ook iets dat past bij zo`n pand. Dat is prachtig om te doen. En als ik in de binnenstad loop, zie ik overal dingen die wij gemaakt hebben. Dat vind ik ook mooi.

Wat is jullie specialiteit?

Dat is lood-, koper- en zinkwerk, en daken bedekken met leitjes. Dat doen niet veel bedrijven meer tegenwoordig. Daarnaast doen we natuurlijk alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden en onderhouden we cv-ketels.

Wat is er wel eens lastig?

Vooral het plannen van het buitenwerk, gezien de vaak onzekere factor `weer`. We proberen zoveel mogelijk volgens afspraak te werken, maar als het een dag regent kun je nou eenmaal niet het dak op. En om voor de buitenjongens dan een binnenklus te vinden, valt niet altijd mee. We moeten flexibel zijn. Beloof je aan mensen `we komen als het goed weer is`, dan verwachten alle klanten dat je bij hen op de stoep staat.

Op welke klus bent u heel trots?

Een heel mooi project was het dak van een kinderdagverblijf bij een woonzorgcentrum hier in Vlissingen. De uitdaging zat `m in het feit dat het pand gebouwd is als een grote bol. De dakbedekking bestaat uit natuurleitjes van 17 bij 20 centimeter.

Wat speelt er op dit moment in uw bedrijf?

Niet iets speciaals. Ik houd de ontwikkelingen altijd wel bij, maar loop zelf niet voorop. Zo volg ik wat er gebeurt op het gebied van zonnepanelen, zonder dat zelf actief aan te bieden. We installeren overigens al wel een aantal jaren zonneboilers. Duurzame oplossingen hebben mijn aandacht, maar ik realiseer me ook dat het voor klanten vaak nog een behoorlijke investering is.

Hoe komt u aan nieuwe klanten?

Wij hebben acht bedrijfsauto`s en die zien er pico bello uit. Ze zijn schoon, en zorgvuldig beletterd. Ik krijg vaak telefoontjes van mensen die zeggen: `Ik zag uw auto in onze straat, kunt u bij ons ook komen?` Ook hebben de monteurs bedrijfskleding aan met de naam erop. Verder probeer ik altijd snel te reageren als een klant belt of mailt met een vraag. Want wacht je te lang, dan gaat hij naar een ander…