Aluminium kozijnen, trendy en duurzaam

29 augustus 2018 | 3 minuten leestijd

De metaalsoort aluminium is sterk en licht, en er zijn mooie slanke kozijnen van te maken die doen denken aan bepaalde bouwstijlen uit het verleden. Die retro-look is populair bij architecten en spreekt ook veel huiseigenaren aan. 

Uitstraling 

Staal en hout, dat waren vroeger de materialen waarvan raam- en deurkozijnen werden gemaakt. Totdat het kunststof kozijn opkwam. Kunststof was goedkoop, en had zeker ten opzichte van hout als voordeel dat het beter isoleerde en onderhoudsvrij was. Er werd dus op grote schaal overgestapt van hout naar kunststof. En nu neemt de vraag naar aluminium weer toe. De uitstraling ervan is een van de voordelen. Verder zijn ze duurzaam, en gaan ze lang mee. Onderhoud is niet nodig, maar af en toe schoonmaken is wel aan te raden. Dat kan in een moeite door bij het glazen wassen. Stalen kozijnen geven historische gebouwen een heel eigen gezicht. Maar ze zijn niet altijd geïsoleerd. Door ze te vervangen door aluminium kozijnen, behoudt het pand zijn karakteristieke uiterlijk, en gaat de isolatiewaarde van kozijnen flink omhoog. Aluminium wordt in de woningbouw veelvuldig gebruikt om in hele oude woningen de stalen kozijnen te vervangen. Aan de andere kant wordt aluminium steeds vaker gebruikt bij supermoderne woningen. Een gevel met veel glas en smalle kozijnen ziet er strak en eigentijds uit.

Isolatie 

Vroeger bestonden aluminium kozijnen uit niet geïsoleerde profielen. Aluminium isoleert minder goed dan kunststof, maar beter dan hout. Het heeft van zichzelf een lage isolatiewaarde. Nieuwe technologieën hebben de isolatiewaarde van aluminium kozijnen flink verhoogd. Tegenwoordig krijgt een aluminium profiel een onderbreking waarin isolerend materiaal wordt verwerkt. Dat isolerende materiaal is vaak een bepaald soort kunststof. Is een aluminium kozijn voorzien van een goede thermische onderbreking, dan isoleert deze net zo goed, en soms zelfs beter dan een kozijn van kunststof of van hout.

Kleurrijk aluminium 

Mooi aan aluminium is dat het in allerlei kleuren leverbaar is. Een kozijn met aan de binnenkant een andere kleur dan aan de buitenkant behoort ook tot de mogelijkheden. Naar keuze kan iedere bestaande RAL-kleur op aluminium worden aangebracht met een oppervlaktebehandeling. Bij een vlakke moffeling krijgt het materiaal een glad oppervlak. Een moffeling met structuurlak geeft een korrelig, kleurvast en krasbestendig oppervlak. Bij anodisatie wordt de metaaltint behouden. Aluminium kozijnen hebben veel voordelen, maar er zijn toch ook wat nadelen te noemen. Een ervan heeft met die kleur te maken; het is namelijk lastig om de kleur te veranderen. Omdat aluminium zijn kleur in de fabriek krijgt tijdens een bepaald proces, is die kleur een vast gegeven. Gemoffeld aluminium schilderen kan eventueel wel, maar dan is er wel eerst een goede primerlaag nodig. Op geanodiseerd aluminium hecht verf heel slecht omdat het oppervlak te glad is en niet eerst opgeruwd kan worden. De ondergrond stralen of beitsen is een optie, maar dat lukt dan niet altijd. Een ander nadeel is dat aluminium kozijnen moeilijk te repareren zijn, mochten ze beschadigd of bekrast raken. Het is dan nodig om het kozijn in z`n geheel te vervangen.
Aluminium kozijnen hebben plussen en minnen, zoals dat voor veel materialen geldt. Het is maar waar de opdrachtgever voor kiest, en daarbij kunnen verschillende afwegingen spelen. Voor de bouwvakker die de kozijnen in een gebouw plaatst, is het grote voordeel van aluminium natuurlijk dat het licht is. En dat werkt heel prettig!

Gerelateerde artikelen