Amsterdam bouwt te weinig huizen en kondigt maatregelen aan

26 september 2023 | 2 minuten leestijd

In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

In de eerste zes maanden van dit jaar blijft Amsterdam met de bouw van 2355 woningen, waarvan 1576 sociale huurwoningen, flink achter bij de doelstellingen. De stad wijt het tegenvallende resultaat aan de verslechterende marktomstandigheden, waaronder stijgende bouwkosten, hoge rente en onzekerheid over nationale huurmaatregelen.

Het zogeheten Doorbouwakkoord, dat donderdag ondertekend wordt door de gemeente en koepelorganisaties, regelt enkele bijkomende maatregelen. Zo wil de gemeente in transformatieprojecten, waarbij de bestemming van een pand gewijzigd wordt, de in contracten afgesproken grondprijzen op een later moment herbekijken. Dit zou gunstig moeten zijn voor ontwikkelaars omdat dit kan leiden tot lagere grondprijzen.

Naast deze tijdelijke crisismaatregel onderzoekt Amsterdam in overleg met marktpartijen of er meer moet worden aangepast, zoals een alternatieve indexatie van de grondprijzen die beter aansluit op de marktontwikkelingen dan de huidige indexatie die gebaseerd is op de inflatie.

“Het leed van de woningzoekende lijkt soms abstract maar is heel concreet, vooral bij jonge mensen”, zegt wethouder Reinier van Dantzig (woningbouw en stedelijke ontwikkeling) in een verklaring. “Voor hen willen we doen wat we kunnen om, in goed overleg met corporaties en ontwikkelaars, het bouwen in deze moeilijke tijden extra stimuleren.”

Gerelateerde artikelen